• Latest news

Ինչպիսի սննդակարգը կարող է օգնել կանխել 2-րդ տիպի շաքարախտը

4 մայիսի, 2021  21:10

Ճիշտ սնվելը խիստ կարեւոր է նախաշաքարախտով, 2-րդ տիպի շաքարախտով եւ ճարպակալմամբ պացիենտների համար, ինչպես հաստատում է Կալիֆոռնիայի Սթենֆորդի համալսարանի բժշկական կենտրոնի էնդոկրինոլոգիայի ամբիոնի դոցենտ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Սուն Քիմը։

Հատուկ դիետայի փոխարեն Քիմը խորհուրդ է տալիս փոխել կենսակերպի հանդեպ մոտեցումը:

«Ամեն ինչ գալիս է նրան, որ պետք է տանը սնվել, չուտել վերամշակված մթերք, այլ ավելի շատ բանջարեղեն եւ միրգ օգտագործել»,- ասել է մասնագետը:

Նրա խոսքով՝ ինքը եւ իր ընտանիքը միշտ առավոտյան նախաճաշում են:

«Ես սովորաբար նախաճաշին եւ ճաշին հացահատիկային հաց եմ ուտում՝ աղցանով կամ կաղամբով: Երբեմն լոլիկ եւ ձու կամ ավոկադո: Ինձ դուր է գալիս ավոկադոն, քանի որ այն լավ ճարպ է՝ մեծ քանակությամբ չհագեցած ճարպերով, եւ ես կարող եմ շաքարախտով հիվանդներին խորհուրդ տալ այն ուտել, քանի որ այն ավելի քիչ է ազդում գլյուկոզայի վրա»,- ասել է մասնագետը:

Ճաշին նա նույնպես ձգտում է երկու բանջարեղեն եւ երկու միրգ ուտել:

«Ես ընտրում եմ մթերքներ, որոնք հեշտ է պատրաստել առավոտյան: Այսպիսով, ես ընտրում եմ գազար եւ վարունգ: Երբեմն փորձում եմ այն խառնել լոլիկի, բրոկոլիի կամ բողկի հետ»:

Ընթրիքը, Քիմի խոսքով, սովորաբար իր ամուսինն է պատրաստում:

«Տանը սնվելիս միշտ ավելի քիչ եք ուտում: Նա հաճախ է սաղմոն կամ ջեռոցում հավ պատրաստում՝ տապակած ծաղկակաղամբով կամ բրոկոլիով: Նա նաեւ սիրում է կորեական կերակուր պատրաստել»,- պատմել է Քիմը:

Նրա խոսքով՝ ավելի լավ է օրական երեք տարբեր բանջարեղեն ուտել` չհաշված կարտոֆիլը, եւ երկու միրգ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է