• Latest news

Ինչո՞վ է թրթնջուկն օգտակար առողջության համար

6 հուլիսի, 2021  17:35

Թրթնջուկը շատ օգտակար բույս ​​է, պնդում է սննդաբան Աննա Կորոլը (Ռուսաստան): Այն բազմաթիվ վիտամիններ եւ օրգանիզմի համար անհրաժեշտ այլ նյութեր է պարունակում, ինչպես նաեւ ուժեղացնում է իմունային համակարգը:

Ըստ «ՌԻԱ Նովոստի»-ի՝ 100 գրամ թրթնջուկը վիտամին C-ի օրական արժեքի ավելի քան 50 տոկոսը` նույնիսկ ավելին, քան կիտրոնն ու սպանախը:

Թրթնջուկը հարուստ է նաեւ բետա-կարոտինով՝ A վիտամինի նախորդով, որը պատասխանատու է մաշկի եւ աչքերի վիճակի համար եւ ունի հստակ հակաօքսիդիչ հատկություններ: Բույսը նաեւ B խմբի վիտամիններ է պարունակում, որոնք օրգանիզմում պատասխանատու են ճարպի, սպիտակուցների եւ ածխաջրերի նյութափոխանակության համար, ինչպես նաեւ օգտակար են հիշողության եւ կոնցենտրացիայի բարելավման համար:

Ըստ սննդաբանի՝ թրթնջուկի հյութը կարող է օգնել բարելավել երիկամների առողջությունը եւ թեթեւացնել այտուցները: Բացի այդ, այն օգտակար կլինի լյարդի եւ լեղապարկի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար, քանի որ դրանում պարունակվող նյութերը բարելավում են լեղիի հեղուկությունը:

Սակայն պետք չէ մոռանալ, որ որոշ մարդկանց համար թրթնջուկը հակացուցված է: Մասնավորապես, թրթնջուկային թթուն կարող է միզապարկի եւ երիկամների քարեր առաջացնել: Բացի այդ, սրացման ժամանակ անհրաժեշտ է ամբողջովին բացառել թրթնջուկը սննդակարգից միզապարկի հիվանդության, օստեոպորոզի եւ գաստրիտի դեպքում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է