• Latest news

Ո՞ր մթերքն է մեծացնում դեմենցիայի վտանգը

22 հունվարի, 2022  11:48

Վերամշակված մսի ամենօրյա օգտագործումը 44%-ով մեծացնում է դեմենցիայի վտանգը։ Նման եզրակացության են եկել Լիդսի համալսարանի (Մեծ Բրիտանիա) գիտնականները։

Ինչպես նշում է Daily Express-ը, գիտնականները վերլուծել են տվյալների բազան, որը տեղեկատվություն է պարունակում 40-ից 69 տարեկան մոտ կես միլիոն մարդու առողջության եւ գենետիկական բնութագրերի մասին:

8 տարվա ընթացքում գրանցվել է ձեռքբերովի դեմենցիայի 2896 դեպք։ Հետազոտության մասնակիցների մեծ մասը ծխում էր եւ նստակյաց կենսակերպ էր վարում: Բացի այդ, նման մարդկանց մոտ այս հիվանդությամբ ամենից հաճախ տուժել են ազգականները։ Սակայն այս հիվանդության առաջացման վտանգը մեծացել է վերամշակված մսի կանոնավոր օգտագործման դեպքում։

Հետաքրքիր է, որ վերամշակված մսից դեմենցիայի ռիսկը նույնն էր՝ անկախ մարդու գենետիկական հակումից: Գիտնականների կարծիքով՝ ամեն օր բեկոնով կամ երշիկով սենդվիչ ուտելը 44%-ով մեծացնում է դեմենցիայի զարգացման հավանականությունը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է