• Latest news

Ո՞ր մթերքն է մեծացնում դեմենցիայի վտանգը

22 հունվարի, 2022  11:48

Վերամշակված մսի ամենօրյա օգտագործումը 44%-ով մեծացնում է դեմենցիայի վտանգը։ Նման եզրակացության են եկել Լիդսի համալսարանի (Մեծ Բրիտանիա) գիտնականները։

Ինչպես նշում է Daily Express-ը, գիտնականները վերլուծել են տվյալների բազան, որը տեղեկատվություն է պարունակում 40-ից 69 տարեկան մոտ կես միլիոն մարդու առողջության եւ գենետիկական բնութագրերի մասին:

8 տարվա ընթացքում գրանցվել է ձեռքբերովի դեմենցիայի 2896 դեպք։ Հետազոտության մասնակիցների մեծ մասը ծխում էր եւ նստակյաց կենսակերպ էր վարում: Բացի այդ, նման մարդկանց մոտ այս հիվանդությամբ ամենից հաճախ տուժել են ազգականները։ Սակայն այս հիվանդության առաջացման վտանգը մեծացել է վերամշակված մսի կանոնավոր օգտագործման դեպքում։

Հետաքրքիր է, որ վերամշակված մսից դեմենցիայի ռիսկը նույնն էր՝ անկախ մարդու գենետիկական հակումից: Գիտնականների կարծիքով՝ ամեն օր բեկոնով կամ երշիկով սենդվիչ ուտելը 44%-ով մեծացնում է դեմենցիայի զարգացման հավանականությունը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Վստահու՞մ եք արդյոք ժողովրդական բժշկությանը։
Այո, գրեթե միշտ ժողովրդական բժշկությանն եմ դիմում։
Որոշ ճիշտ բաներ ժողովրդական բժշկության մեջ երեւի կան։
Ոչ, միայն գիտահեն բժշկությանն եմ վստահում։