• Latest news

Ինչո՞ւ շաքարախտ ունեցողներին չի կարելի բրինձ ուտել

16 հուլիսի, 2022  11:29

2-րդ տիպի շաքարախտը հիվանդություն է, որի դեպքում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը բարձրանում է սեփական ինսուլինի նկատմամբ օրգանիզմի բջիջների զգայունության խախտման պատճառով։ Նման հիվանդությունը միայն ընդհանուր նյութափոխանակության խանգարման մի մասն է: Հաճախ շաքարախտն ընթանում է զարկերակային հիպերտոնիայի, ճարպակալման եւ արյան մեջ լիպիդների բարձրացման հետ:

Նյութափոխանակության գործընթացների բուժման եւ կարգավորման գործում կարեւոր է ճիշտ, հավասարակշռված սնունդը: Մասնագետներն առանձնացնում են մի շարք մթերքներ, որոնք պետք է բացառվեն այս հիվանդությունն ունեցող պացիենտների սննդակարգից։ Դրանց թվում է բրինձը։

Այն մասին, թե ինչու շաքարախտ ունեցողներին խորհուրդ չի տրվում բրինձ ուտել, «Аргументы и факты»-ին պատմել է Medincenter կլինիկական եւ ախտորոշիչ կենտրոնի էնդոկրինոլոգ Ելենա Գուբկինան:

Էնդոկրինոլոգի խոսքով՝ բրինձ խորհուրդ չի տրվում օգտագործել շաքարային դիաբետ եւ ճարպակալում ունեցողներին։ «Դա պայմանավորված է նրանով, որ մթերքն ունի բարձր գլիկեմիկ ինդեքս (մթերքներում ածխաջրերի ազդեցությունը արյան մեջ գլյուկոզայի բարձրացման վրա)՝ մինչեւ 70-80 միավոր: Թույլատրելի չափը շաբաթական 100 գրամ սպիտակ բրինձն է։ Սակայն, եթե դուք շատ եք ցանկանում բրինձ, ապա ավելի լավ է նախապատվությունը տալ 45-50 գլիկեմիկ ինդեքսով սեւ եւ վայրի բրնձին»,- նշել է մասնագետը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է