• Latest news

Նշվել է իդեալական դիետան արթրիտի դեպքում

22 օգոստոսի, 2022  10:24

Մթերքները, որոնք նպաստում են օրգանիզմում բորբոքային գործընթացներին, պետք է հեռացվեն սննդակարգից արթրիտի դեպքում, «Մոսկվա 24»-ին ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան:

Մասնագետը հիշեցրել է, որ արթրիտը բորբոքային բնույթի աուտոիմուն հիվանդություն է։ «Բացառված են բոլոր ճարպային, ապխտած, աղի, թթու, տապակած ուտեստները եւ ալկոհոլային խմիչքները: Չի կարելի ոչ մի ֆաստ-ֆուդ: Կարմիր միսը, ճարպոտ խոզի միսը, գառան միսը նույնպես չի թույլատրվում»,- ասել է փորձագետը:

Սննդաբանը խորհուրդ է տալիս սննդակարգից հանել նաեւ հատիկաընդեղենը եւ մորմազգիները։ Բացի այդ, չի կարելի պուրիններով հարուստ ըմպելիքներ օգտագործել, քանի որ միզաթթվի աղերը կարող են քայքայել հոդերը։ Փորձագետը դրանց թվին է դասում նաեւ թունդ թեյերը, կակաոն եւ սուրճը։

Սննդակարգում պետք է ներառվեն նաեւ օմեգա-3 ճարպաթթուներով հարուստ մթերքներ, որոնք նույնպես վերացնում են բորբոքումը։ Կարելի է ուտել թխած ծովատառեխ, սարդինա, կիլկա եւ օգտագործել կտավատի յուղ։ Հարմար է նաեւ ձիթապտղի յուղը՝ այն պարունակում է օմեգա-9, պարզաբանում է մասնագետը։

Եթե խոսենք մսի մասին, ապա ավելի լավ է ուտել ոչ յուղոտ, օրինակ՝ հնդկահավի կամ նապաստակի միս։ Ապուրները պետք է լինեն հիմնականում բուսական, հավելել է Սոլոմատինան։ «Ավելորդ աղերը, ավելորդ տոքսինները դուրս հանելու համար անպայման պետք է շատ ջուր խմել, որպեսզի դրանք չկուտակվեն օրգանիզմում»,- նշել է բժիշկը։

Մասնագետն ընդգծել է, որ նման սնունդը չի օգնի լիովին ազատվել արթրիտից, սակայն կարող է մարդուն ռեմիսիայի վիճակի մեջ դնել ու օգնել կանխել հիվանդության սրացումն ու առաջընթացը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է