• Latest news

Ի՞նչ պետք է ուտել երիկամների առողջությունը պահպանելու համար

19 հունվարի, 2023  19:17

Ծովամթերքի մեջ պարունակվող օմեգա-3 ճարպաթթուները նվազեցնում են երիկամների քրոնիկ հիվանդության զարգացման ռիսկը: Նման եզրակացության են եկել Ջորջի գլոբալ առողջության ինստիտուտի եւ Նոր Հարավային Ուելսի համալսարանի հետազոտողները, որոնք իրենց հոդվածը հրապարակել են The BMJ-ում:

Գիտնականները վերլուծել են 12 երկրներից 19 հետազոտությունների արդյունքներ, որոնք անցկացվել են մինչեւ 2020 թվականի մայիս։ Ընդհանուր առմամբ հետազոտվել են 49-77 տարեկան 25,5 հազար մարդկանց տվյալներ։ Մոտ 11 տարվա ընթացքում 4944 մասնակցի (19 տոկոս) մոտ զարգացել է երիկամների քրոնիկ հիվանդություն։  

Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ էյկոզապենտաենային, դոկոզապենտային եւ դոկոզագեքսաենային թթուների ավելի բարձր մակարդակները կապված են երիկամների քրոնիկ հիվանդության զարգացման 8-13 տոկոսով ցածր ռիսկի հետ: Ծովամթերքները համարվում են դրանց հիմնական աղբյուրը։ Ընդ որում, ալֆա-լինոլենաթթվի մակարդակը, որը հիմնականում հանդիպում է բույսերում, չի ազդել երիկամների քրոնիկ հիվանդության ռիսկի վրա։

Ուսումնասիրության հեղինակները նշել են, որ արդյունքները չեն ապացուցում ծովամթերքից օմեգա-3-ի եւ երիկամների քրոնիկ հիվանդության զարգացման ռիսկի միջեւ պատճառահետեւանքային կապը: Այնուամենայնիվ, արդյունքները հաստատում են ներկայիս կլինիկական խորհուրդները ծովամթերքի եւ ճարպային ձկների համարժեք սպառման անհրաժեշտության վերաբերյալ:

Երիկամների քրոնիկ հիվանդությունն  ազդում է շուրջ 700 միլիոն մարդու վրա ամբողջ աշխարհում եւ կարող է հանգեցնել մահվան:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է