• Latest news

Հացը կարող է քաղցկեղածին նյութեր պարունակել. գիտնականներ

25 մայիսի, 2016  13:27

Այսօրվա հացում քիմիական միացություններ կան, որոնք անվտանգ չեն առողջության համար եւ պոտենցիալ քաղցկեղածին ազդեցություն ունեն: Նման եզրակացության են հանգել Գիտության եւ շրջակա միջավայրի կենտրոնի գիտնականները (Հնդկաստան), ուսումնասիրելով հաց արտադրող 38 առավել ժողովրդական ապրանքանիշները: 

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ հացի եւ հացաբուլկեղենի  84 տոկոսը կալիումի բրոմատ (KbrO3) եւ կալիումի յոդիդ (KIO3) է պարունակում` նյութեր, որոնք բարձրացնում են քաղցկեղի զարգացման ռիսկը:  

Քաղցկեղի ուսումնասիրման միջազգային գործակալության փաստաթղթերում մանրամասնորեն նկարագրված են կալիումի բրոմատի քաղցկեղածին հատկանիշները.   «Այս քիմիական նյութը կարող է պատճառ դառնալ երիկամային ուղիների ուռուցքի զարգացման, ինչը հաստատվել է լաբորատոր կենդանիների վրա փորձարկումների ընթացքում: Բացի այդ, կալիումի բրոմատի քաղցկեղածինության երկարաժամկետ փորձարկումները ցույց են տվել, որ տվյալ նյութը վնասում է գենետիկ տեղեկություններին` մուտացիա առաջացնելով»:

Ինչ վերաբերում է կալիումի յոդիդին, տվյալ նյութը հաճախ օգտագործվում է ալյուրի մշակման համար: Նման ալյուրից հացի եւ այլ թխվածքների օգտագործումը հղի է յոդի օգտագործման ավելացմամբ: «Յոդի ավելցուկը կարող է հանգեցնել վահանաձեւ գեղձի քաղցկեղի զարգացման», - այդպիսին է գիտնականների կարծիքն այդ հարցի վերաբերյալ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է