• Latest news

Շաքարային արդյունաբերությունն ինչ էր թաքցնում մեզնից. շաքարը սրտի համար նույնքան վնասակար է, որքան ճարպը

19 սեպտեմբերի, 2016  22:50

Այսօր ցանկացած մարդ լսել է, որ ճարպոտ սնունդը վնասակար է սրտի համար եւ սրտանոթային հիվանդությունների զարգացում է հրահրում: Շատ դիետոլոգներ եւ բժիշկներ իրենց հիվանդներին խորհուրդ են տալիս «քիչ ուտել ճարպոտ սնունդ»: Սակայն քչերը գիտեն, որ սրտի համար ոչ միայն ճարպն է վնասակար, այլեւ շաքարը: The New York Times-ի լրագրողները պարզել են նաեւ, թե ինչու են խնամքով թաքցվում շաքարի վնասակարության մասին տեղեկությունները:  

Նրանք ուշադրություն են դարձրել այն հետազոտությանը, որը հրապարկվել էր 2016 թվականի սեպտեմբերին` գրախոսվող ամսագրերից մեկում: Հրապարակման հեղինակները Սթենթոն Գլենցի ղեկավարությամբ ուսումնասիրել են դեռեւս 1967 թվականին New England Journal of Medicine-ում հրապարակված հոդվածի մասին տվյալները: Դրանում հետազոտվել է շաքարի եւ սրտի հիվանդությունների զարգացման միջեւ փոխկապվածությունը: 

Շաքար արտադրողները, որոնք Sugar Research Foundation կազմակերպության մեջ են մտնում, Հարվարդի համալսարանի գիտնականներին պատկառելի գումար են առաջարկել, որպեսզի նրանք հիշատակեն սրտի վրա միայն ճարպերի բացասական ազդեցությունը` լռելով այն մասին, որ շաքարի մեծ քանակությունը եւս հանգեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման:  Արդյունքում գիտնականները հոդված են հրապարակել հենց այն հետազոտության մասին, որում խոսվել է սրտի վրա ճարպերի ազդեցության մասին, իսկ շաքարի մասին գիտնականները գործնականում չեն հիշատակել: 

Հիշեցնենք, որ հոդվածը հրապարակվել է 1967 թվականին, այդ ժամանակվանից շաքարի վնասի մասին սկսել են գնալով ավելի քիչ խոսել: Sugar Research Foundation-ը եւս մի քանի հետազոտական խմբի է հովանավորել, ինչի արդյունքում նոր հոդվածներ են հայտնվել, որոնցում հիշատակվել է սոսկ ճարպի բացասական ազդեցությունը, իսկ շաքարի մասին չի խոսվել:  Դիետոլոգները խորհուրդ են տվել ճարպի ցածր պարունակությամբ մթերքներ ուտել` մոռանալով հիշատակել, որ նման մթերքները սովորաբար շաքարի բարձր քանակություն են պարունակում, այդ պատճառով դրանց օգտագործումն իրականում կարող է քաշի կուտակման հանգեցնել, ինչն իր հերթին կարող է նպաստել սրտի հետ կապված խնդիրների առաջացման:  

Հագեցած ճարպերը համարվում էին (եւ այժմ էլ համարվում են) սրտանոթային համակարգի վրա բացասաբար ազդող կարեւորագույն գործոններից մեկը, իսկ շաքարի մասին ընդունված է խոսել միայն որպես «դատարկ կալորիաների», որոնք վնասակար են հիմնականում ատամների, առավելագույնը` կազմվածքի համար: Բայց ճշմարտությունն այն է, որ սրտին վնաս է ոչ միայն ճարպը, այլեւ շաքարը: Եվ առողջությունը պահպանել ցանկացող մարդկանց համար ցանկալի է սահմանափակել ոչ միայն ճարպի օգտագործումը, այլեւ` շաքարի:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է