• Latest news

Կարո՞ղ են որոշ սննդամթերքներ իջեցնել քաղցկեղի վտանգը

24 ապրիլի, 2014  10:47

Առոջապահության ոլորտում քրոնիկական բորբոքումը մոդայիկ բառ է դարձել: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ քրոնիկական բորբոքումը կարող է բազմաթիվ լուրջ առողջական խնդիրների պատճառ դառնալ՝ սկսած սրտից, մինչեւ քաղցկեղային ուռուցքներ: Ըստ առողջության ազգային ինստիտուտի տվյալների գոյություն ունի կապ՝ երկարատեւ բորբոքման եւ քաղցկեղի հանգեցնող դիսպլազիայի կամ բջիջների անկանոն աճի միջեւ: Գոյություն ունեն քրոնիկական բորբոքմանը նպաստող բազմաթիվ գործոններ, ներառյալ՝ թունավոր նյութերը, սթրեսը, գենետիկական նախատրամադրվածությունը, ֆիզիկական վարժությունների եւ դիետայի բացակայությունը, հաղորդում է Fox News-ը:

Բազմաթիվ մարդիկ քրոնիկական երկարատեւ բորբոքման առաջացման հնարավորությունն իջեցնելու նպատակով ոչ ստերոիդային հակաբորբոքային դեղամիջոցներ (ՈՍՀԲԴ) են ընդունում: Ըստ Մայո կլինիկայի տվյալների՝ ՈՍՀԲԴ-երը քաղցկեղի կանխարգելման նպատակով օգտագործելու ոլորտում հետազոտություններ են կատարվում: Այնուամենայնիվ, որոշ հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ ՈՍՀԲԴ-երը ավելի շատ վնաս կարող են առաջացնել, քան օգուտ տալ՝ որոշ ընդհանուր կողմնակի ազդեցություններ ներառում են փորկապություն, այրոց եւ գլխացավեր: Հետազոտությունները նաեւ ցույց են տվել, որ ՈՍՀԲԴ-երը կարող են այնպիսի բարդություններ առաջացնել, ինչպիսիք են, ստամոքսի, կերակրափողի եւ 12-մատնյա աղու խոցերը, արնահոսությունները եւ թափածակումը: Քրոնիկական բորբոքման առաջացման հավանականությունն իջեցնելու շատ ավելի անվտանգ մեթոդ է սննդակարգից հնարավոր բորբոքման բերող սննդամթերքի բացառումը եւ հակաբորբոքային մթերքներով հարուստ դիետան:

Բորբոքման կողմնակի արդյունքներից մեկն է հանդիսանում օրգանիզմում C-ռեակտիվ սպիտակուցի մակարդակի բարձրացումը: 2005թ.-ի հետազոտությունները ցույց են տվել, որ մագնեզիումի ցածր քանակներ օգտագործող մարդիկ կարող են հակված լինել C-ռեակտիվ սպիտակուցի բարձր մակարդակների: Դժբախտաբար ամերիկացիների մեծամասնությունը  խորհուրդ տրվածից ավելի քիչ քանակությամբ է մագնեզիում օգտագործում:

Օմեգա-3 ճարպաթթուները՝ հայտնի նաեւ որպես անփոխարինելի ճարպաթթուներ, կարեւոր դեր են խաղում բորբոքման թուլացման եւ քրոնիկական հիվանդությունների առաջացման վտանգի մեջ՝ ներառյալ քաղցկեղը: Վայրի ճարպոտ ձկները՝ սաղմոնաձուկը, ծովատառեխը եւ սարդինաները հադիսանում են օմեգա-3-ի լավագույն աղբյուրներից եւ շաբաթական 2 անգամ պետք է ներառվեն սննդակարգ: Գյուղական ձուն եւ տավարի միսը նույնպես օմեգա-3-ի հիանալի աղբյուր են: Խիստ բուսակերների համար օմեգա-3-ի անգերազանցելի աղբյուրներ են կտավատի թարմ աղացած սերմերը, կտավատի ձեթը, հունական ընկույզները, չիայի սերմերը եւ ջրիմուռները:

Բացի այդ աշխատեք հնարավորինս խուսափել շաքարի մեծ պարունակությամբ սննդամթերքից, ինչպես նաեւ թունանյութերից եւ պեստիցիդներից, ինչպես ուտելիքում, այնպես էլ առօրյա մթերքներում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է