• Latest news

Կարմիր արմավենու յուղը օգտակա՞ր է ուղեղի համար

27 փետրվարի, 2015  20:35

Դուք, իհարկե, լսել եք կարմիր արմավենու յուղի վնասակար ազդեցության մասին: Այն օգտագործվում է վերամշակված շատ նյութերում եւ կարող է սրտին վնաս հասցնել, պնդում են մասնագետները: Սակայն, հանուն արդարության, պետք է նշել, որ վնասակար է արմավենու այն յուղը, որը ստանում են արմավենու կորիզներից: Իսկ ահա կարմիր արմավենու յուղը ոչ միայն վնասակար չէ, այլ նաեւ որոշ դեպքերում օգտակար:

Կարմիր արմավենու յուղը հարուստ է բետա-կարոտինով, լիկոպինով, Q10 կոենզիմով եւ E վիտամինով (տոկոտրիենոլ):

Սրտաբանության ոլորտի հայտնի մասնագետ եւ University of Minnesota School of Food Science and Nutrition-ի պրոֆեսոր Ջոզեֆ Քինանը նշում է, որ բնական վիտամին E-ն 8 տարբեր տեսակով գոյություն ունի, որոնցից 4-ը կոչվում են տոկոֆերոլներ: Հենց դրանք են ավելացնում սննդային հավելումների եւ հաբերի մեջ: Մնացած չորսը կոչվում են տոկոտրիենոլներ եւ դրանց ազդեցության էությունը միանգամայն այլ է:

Մալազիական կարմիր արմավենու յուղի տոկոտրիենոլները պաշտպանում են ուղեղի կարմիր նյութը տարիքային փոփոխություններից եւ Ալցհեյմերի հիվանդությունից: Կենդանիների վրա նախկինում անցկացված հետազոտությունները նույնպես ցույց են տալիս, որ այդ յուղը կանխում է ուղեղի սպիտակ նյութի վնասումը ինսուլտի ժամանակ, իսկ դրանից հետո օգնում է վերականգնել արյան շրջանառությունը գլխուղեղի վնասված հատվածներում:

Հենց այդ պատճառով է ինսուլտի բարձր հավանականությամբ մարդկանց խորհուրդ տրվում իրենց սննդակարգում ներառել արմավենու կարմիր յուղը՝ օրական երկու ճաշի գդալ:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է