• Latest news

Ուշ ընթրիքը ամեն դեպքում վտանգավոր է առողջության համար. գիտնականներ

3 օգոստոսի, 2015  21:35

Օրվա ընթացքում անկանոն սնվելու մասին Դուք տարբեր կարծիքներ կարող եք լսել, սակայն բժիշկների վերաբերմունքը ուշ ընթրիքի նկատմամբ միանշանակ է: Ուշ ընթրելը վտանգավոր է ինչպես առողջության, այնպես էլ կազմվածքի համար:

Կա կարծիք, որ ուշ ընթրելը վտանգավոր չէ, եթե մարդն ընդհանուր առմամբ չի գերազանցում օրական կալորիաների նորման: Սակայն Իլինոյսի համալսարանի մասնագետների հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ դա այդպես չէ: Պարզվում է՝ կարեւոր չէ այն, ինչքան է մարդն ուտում, այլ այն, ինչպես նա անում դա: Այդ պատճառով կալորիաներ հաշվելտը սկզբունքային չէ (եթե խոսք չի գնում պաթոլոգիկ շատակերության մասին), սկզբունքային է այն, թե երբ է մարդը սնունդ ընդունում:

Քնի ուսումնասիրման կենտրոնում (Center for Sleep and Circadian Biology) մկների վրա փորձարկումներ են իրականացրել: Միեւնույն սննդակարգը պահպանելով՝ կենդանիների մի խմբին կերակրում էին գիշերը, մյուս խմբին՝ ցերեկով: Պարզվեց, որ, չնայած սննդակարգի հավասար կալորիականության,  գիշերվա ընթացքում սնվող մկները երկու անգամ ավելի գեր դարձան՝ ցերեկը սնվողների համեմատ:

«Երեկոյան սնվելը հանգեղցնում է ճարպակալմանն ու ավելորդ քաշի ձեւավորմանը», - նշեցին հետազոտողները:

Նրանք խորհուրդ են տալիս մարդկանց պլանավորել իրենց սննդակարգն ու խուսափել երեկոյան սնվելուց: Ախորժակի սրացումից խուսափելու համար պետք է բալանսավորել սնունդը ցերեկվա ընթացքում եւ ճիշտ օգտագործել սպիտակուցները, նշում են փորձագետները:

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է