• Latest news

Հակաբիոտիկները 53 տոկոսով բարձրացնում են շաքարախտի զարգացման վտանգը

29 օգոստոսի, 2015  10:44

Հակաբիոտիկների ընդունումը զգալիորեն բարձացնում է երկրորդ տեսակի շաքարախտի զարգացման վտանգը, հայտնում են Դանիայի Gentofte Hospital-ի հետազոտողները։Ավելի քան 1․4 միլիոն հիվանդների ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ եթե 15 տարվա ընթացքում մարդիկ այդ դեղամիջոցների ընդամենը 4 կուրս ընդունեն, ապա շաքարախտի զարգացման վտանգը կաճի53 տոկոսով։

Հակաբիոտիկների բացահայտումը 1940 -ականներին շրջադարձային էր բժշկության ոլորտում․ սպանելով վտանգավոր մանրէները՝ այդ դեղամիջոցները միլիոնավոր մարդկանց բուժում էին վարակներից, որոնք առաջ սպանում էին անխտիր բոլորին։ Սակայն հակաբիոտիկները ոչնչացում են նաեւ աղիքներում բնակվող «լավ մանրէները» , որոնք դրական ներգործություն են թողնում մարսողական գործընթացների ու մետաբոլիզմի վրա։

Հետազոտության հեղինակները ենթադրում են, որ հենց դա է մեծ քանակության հակաբիոտիկներ ընդունող մարդկանց շրջանում շաքարախտի զարգացման վտանգի բարձրացման պատճառը։ Այսպես ասած «լավ մանրէների» պակասը հանգեցնում է նրան, որ մարդիկ սկսում են այլ կերպ մարսել շաքարն ու ճարպը։

Կա նաեւ այլ հնարավոր բացատրություն ․ չախտորոշված շաքարախտի զոհերը ավելի խոցելի են վարակների նկատմամբ, ու որպես հետեւանք, նրանք սկսում են ավելի շատ քանակության հակաբիոտիկներ օտագործել։

Տվյալ հետազոտության արդյունքները հրապարակված են Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ամսագրում։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել