• Latest news

Պարզվում է՝ մարմնի ջերմաստիճանը եւ ճարպակալումը կապված են

14 մարտի, 2018  11:51

Հնարավոր է՝ մարմնի ջերմաստիճանը եւ ցրտի նկատմամբ նրա ռեակցիան կառավարող գեների աշխատանքի խանգարումներն են ճարպակալման զարգացման գլխավոր պատճառներից մեկը, Journal of Neuroscienc-ում հրապարակված հոդվածում պնդում են  իսպանացի գիտնականները:

«Չնայած մկների եւ մարդու մարմինների ջերմաստիճանը տարբերվում է, ցրտի տարբերակման եւ դրան արձագանքելու համար պատասխանատու գեներն ու ռեցեպտորները գրեթե միանման են կառուցված թե՛ մարդկանց, թե՛ կրծողների մոտ: Այս պատճառով կարելի է ասել, որ TRPM8 գենի կառուցվածքում փոփոխությունները կարող են ճարպակալման զարգացման մեջ շատ լուրջ դերակատարում ունենալ, որի մասին մենք նախկինում չենք կասկածել»,- գրում են Սանտյագո-դե-Կոմպոստելի համալսարանից (Իսպանիա) Ալֆոնսո Ռեյմունդեզը եւ նրա գործընկերները:

Վերջին տարիներին գիտնականները հաճախ են խոսում ճարպակալման եւ քրոնիկական բորբոքային պրոցեսների միջեւ կապի մասին: Ավելորդ կիլոգրամների հայտնվելը բերում է բորբոքային օջախների զարգացման, ինչն իր հերթին հանգեցնում է էլ ավելի գիրանալուն:

Ռեյմունդեզը եւ նրա գործընկերները ճարպակալման եւ մարմնի ջերմաստիճանի միջեւ եւս մեկ կապ են հայտնաբերել: Այս նպատակով նրանք հետեւել են այն մկների վարքագծին, որոնց TRPM8 գենը վնասված էր, որը պատասխանատու է ցրտի նկատմամբ արձագանքման համար:

Գիտնականներին հետաքրքրել է՝ արդյոք կրծողների վարքը կփոխվի՞ ԴՆԹ-ի այս հատվածը հեռացնելու դեպքում: Նրանք ենթադրում էին, որ ցածր եւ բարձր ջերմաստիճանների զգացողությունը կորցրած մկները ցրտի դեպքում ավելի շատ էներգիա կծախսեն եւ շոգին կգերտաքանան:

Իրականում TRPM8-ն հեռացնելը գործնականում ոչ մի կերպ չի ազդել մարմնի ջերմաստիճանը պահպանելու մկների ունակության վրա՝ այն նորմայից տարբերվել է միջինը ընդամենը 0,7 աստիճանով, որը կրծողներին ոչ մի բանով չէր սպառնում:

Մյուս կողմից՝ գենի վնասումը տարօրինակ կերպով անդրադարձել է մկների ախորժակի վրա, եւ թե նրանց մարմինները ճարպի պաշարներն ինչպես են օգտագործել ջերմաստիճանի նվազման դեպքում: Ցրտերը սկսվելիս կրծողների մոտ արտասովոր անքնություն է առաջացել, որը նրանք փորձել են հաղթահարել շարունակաբար ուտելով, ինչը հանգեցրել է քաշի արագ ավելացման եւ ճարպակալման զարգացման:

Ինչպես պարզվել է, մկների օրգանիզմը տաքանալու համար օգտագործել է ոչ թե ճարպի պաշարները, այլ փաստացի միայն այն սննդարար նյութերը, որոնք արյան մեջ են ընկել կերամանին հերթական անգամ մոտենալուց հետո:

Հետաքրքիրն այն է, որ նման ճարպակալումը միանգամից չի զարգացել, այլ միայն կրծողների կյանքի գրեթե 24-րդ շաբաթում (մարդու մոտ սա համապատասխանում է դեռահաս տարիքին): Հետազոտողները կարծում են, որ հիվանդությունը նույն կերպ կարող է զարգանալ նաեւ TRPM8-ի նման մուտացիաներ ունեցող մարդկանց մոտ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է