• Latest news

Օմեգա-3 ճարպաթթուները կարող են օգնել 1-ին տիպի դիաբետի բուժմանը

12 ապրիլի, 2017  10:58

Օմեգա-3 ճարպաթթուները կարող են լավացնել 1-ին տիպի դիաբետ ունեցող հիվանդների վիճակը, իսկ որոշ դեպքերում՝ նույնիսկ հետ շրջել հիվանդության զարգացումը: Այս մասին հայտնել են Գուանդունի տեխնոլոգիական համալսարանի գիտնականները:

Հետազոտության ընթացքում, որի արդյունքները հրապարակվել են The Journal of Clinical Investigation ամսագրում, գիտնականները ճարպաթթուներ են ավելացրել դիաբետ ունեցող մկների սննդակարգում: Կենդանիների ենթաստամոքսային գեղձի բջիջները չեն կարողացել ինսուլին արտադրել, ինչի հետեւանքով գեղձը դադարել է կարգավորել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը: Մկներին սովորական սննդով են կերակրել, ինչպես նաեւ ճարպաթթուներով, այդ թվում՝ օմեգա-3 պարունակող մթերքներով:

Մասնագետները յուրաքանչյուր երեք ամիսը մեկ ստուգել են մկների վիճակը: Օմեգա-3-ի առկայությունը բարելավել է գլյուկոզայի փոխանակության ցուցանիշները, ենթաստամոքսային գեղձի վիճակը, ինչպես նաեւ նվազեցրել բորբոքային ազդանշանային սպիտակուցների կենտրոնացումը: Բացի այդ, օմեգա-3 ստացող մկների մոտ ինսուլին արտազատող բետա-բջիջների արտադրություն է նկատվել:

Գիտնականները նշում են, որ օգտակար ճարպաթթուներ կարելի է ստանալ ծովամթերքից, յուղոտ ձկներից (սաղմոն), սոյայից, ընկույզից, ձկան յուղից, կտավատի ձեթից, սպանախից եւ այլն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է