• Latest news

Բարձր կալորիականությամբ նախաճաշը կարող է օգնել նիհարել. ուսումնասիրություն

25 մարտի, 2018  18:07

Բարձր կալորիականությամբ նախաճաշը կարող է օգնել նիհարել ճարպակալություն եւ 2-րդ տեսակի շաքարախտ ունեցող հիվանդներին: Ավելին, նման նախաճաշը մեղմում է շաքարախտի ախտանիշները եւ նվազեցնում է ինսուլինի անհրաժեշտության մակարդակը: Այս մասին հաղորդում են Tel Aviv University-ի գիտնականները:

Փորձարկումը, որը նրանք անցկացրել են Իսրայելի առողջապահության նախարարության աջակցությամբ, ցույց է տվել, որ 2-րդ տեսակի շաքարախտով հիվանդների մոտ օրվա ընթացքում սննդի երեքանգամյա ընդունումը՝ բարձր կալորիականությամբ նախաճաշով, միջին կալորիականությամբ ճաշով եւ ցածր կալորիականությամբ ընթրիքով, ակնհայտ դրական ազդեցություն ունի սննդի վեցանգամյա ընդունմամբ դիետայի համեմատ:

«Հագեցած նախաճաշով դիետան քաշի կորստի առումով ավելի լավ արդյունք է տալիս, թույլ է տալիս օրվա ընթացքում ավելի քիչ սով զգալ, ինչպես նաեւ բարելավում է նվազեցնում է ինսուլին օգտագործելու անհրաժեշտությունը»,- նշել է հետազոտության առաջատար գիտնական Դանիել Յակուբովիչը:

«Սննդի ընդունման ժամը ու դրանցից յուրաքանչյուրի քանակությունն ավելի կարեւոր է, քան օրվա ըթնացքում կալորիաների մանրակրկիտ եւ հավասարաչափ բաշխումը: Մեր նյութափոխանակությունն օրվա ընթացքում փոխվում է: Նախաճաշին կերած հացի կտորը բոլորովին այլ հետեւանքների է հանգեցնում օրգանիզմի համար, քան՝ երեկոյան կերած նույն կտորը»,- նշել է մասնագետը:

 Յակուբովիչը եւ նրա գործընկերները ուսումնասիրել են 2-րդ տեսակի շաքարախտով 11 կնոջ եւ 18 տղամարդու, որոնք բուժում էին ստանում ինսուլինով: Նրանց քաշի նվազեցման տարբեր դիետաներով երկու խմբի էին բաժանել, սակայն օրվա ընթացքում օգտագործվող կոլերիաների քանակությունը նույնն էր:

Առաջին խմբում ամենակալորիականը նախաճաշն էր, ճաշը միջին կալորիականության էր, իսկ ընթրիքը՝ բոլորովին թեթեւ: Երկրորդ խմբում մասնակիցները սնվում էին նիհարելու համար ավանդական դիետայով. 6 ոչ հագեցած սննդի ընդունում՝ կալորիաների հաշվարկված բաշխմամբ:

Կամավորների արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը չափվել էր հետազոտությունից առաջ, ապա՝  14 օր հետո, իսկ փորձարման վերջում գլյուկոզայի մակարդակների շարունակական մոնիտորինգ էր իրականացվել: Ինսուլինի դոզան կարգավորվում էր ըստ անհրաժեշտության:

Երեք ամիս անց, երբ առաջին խմբի հիվանդները միջինում 5 կգ էին կորցրել, երկրորդ խումբը ընդամենը 1.4 կգ էր կորցրել: Փորձարկման մասնակիցները նշել են, որ առաջին խմբում ածխաջրերի եւ հացահատիկի նկատմամբ ցանկությունը ավելի ցածր է, քան երկրորդ խմբում: Բացի այդ, առաջին խմբում գլյուկոզայի մակարդակը զգալիորեն ցածր էր փորձարկման արդեն առաջին 14 օրերին: Ինչպես նաեւ առաջին խմբի մասնակիցներին օրվա ընթացքում զգալիորեն ավելի քիչ ինսուլին էր պահանջում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է