• Latest news

Օրական որքա՞ն բջջանյութ է պետք ուտել եւ ի՞նչ կտա մեզ դա

15 հունվարի, 2019  12:09

Բջջանյութի օգուտը հաստատել է հերթական հետազոտությունը: Պարզվում է մարդիկ, ում սննդակարգում բավականաչափ բջջանյութ կա, հազվադեպ են բախվում ոչ ինֆեկցիոն հիվանդություններին:

Հետազոտության համաձայն, որը հրապարակվել է The Lancet ամսագրում, մարդը օրական 25-29 գրամ բջջանյութի կարիք ունի: Այս հետազոտությունն անցկացվել է ԱՀԿ պատվերով՝ բջջանյութի ամենօրյա լավագույն գործածման նոր խորհուրդներ մշակելու եւ որոշելու համար, թե ածխաջրերի որ տեսակներն են ամենալավ պաշտպանությունն ապահովում ոչ ինֆեկցիոն հիվանդություններից եւ ավելորդ քաշից:

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ առավել մեծ քանակությամբ բջջանյութ օգտագործող մարդիկ 15-30 տոկոսով հազվադեպ են մահացել բոլոր պատճառներից եւ սիրտ-անոթային հիվանդություններից, քան նրանք, ովքեր բջջանյութի առավել պակաս քանակություն են գործածել: Բջջանյութով հարուստ սննդակարգը նաեւ ապահովում է սրտի իշեմիկ հիվանդությամբ, կաթվածով, 2-րդ տիպի դիաբետով եւ կոլորեկտալ քաղցկեղով հիվանդացության 16-24 տոկոսով նվազումը: Դրանից բացի, բջջանյութի գործածման մեծացումը կապված է մարմնի ավելի ցածր քաշի եւ արյան մեջ խոլեստերինի ցածր մակարդակի հետ:

Մարդկանց մեծամասնությունը աշխարհում ամեն օր գործածում է 20 գրամ բջջանյութից պակաս (հատիկավոր մթերքներ, լոբազգիներ, բանջարեղեն եւ մրգեր), մինչդեռ բավարար է համարվում 25-29 գրամը: Այս նորմայից ավելի գործածումը էլ ավելի մեծ պաշտպանություն է ապահովում՝ լրացուցիչ յուրաքանչյուր 15 գրամի դեպքում 2-19 տոկոսով նվազել է ընդհանուր մահացությունը եւ սրտի իշեմիկ հիվանդության, 2-րդ տիպի դիաբետի եւ կոլորեկտալ քաղցկեղի հաճախակիությունը:

Ինչ վերաբերում է ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով եւ ցածր գլիկեմիկ բեռնվածությամբ սննդակարգերին, դրանք սահմանափակ պաշտպանություն են ապահովում 2-րդ տիպի դիաբետից եւ կաթվածից: Բանն այն է, որ նման սնունդի մեջ պարունակվում են հավելված շաքարներ, հագեցած ճարպեր եւ աղ:

Հարկ է նշել, որ ամփոփիչ հոդվածում ներառվել են միայն առողջ մասնակիցների մասնակցությամբ կատարված հետազոտությունները, ուստի արդյունքները չեն կարող կիրառվել քրոնիկական հիվանդություններով մարդկանց համար: Մասնավորապես՝ բջջանյութի մեծ քանակությամբ գործածումը օրգանիզմում երկաթի դեֆիցիտի դեպքում կարող է բացասական հետեւանքներ ունենալ, քանի որ հատիկավոր մթերքները կարող են դրա մակարդակը լրացուցիչ նվազեցնել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է