• Latest news

Ինչու է քաղցրակեր լինելը վատ. շաքարն արագացնում է քաղցկեղի զարգացումը

18 փետրվարի, 2019  13:21

Շաքարն արագացնում է օրգանիզմում քաղցկեղային ուռուցքների  զարգացումը: Այս մասին զգուշացնում են Մ.Դ. Անդերսոնի անվան Ուռուցքաբանության  կենտրոնի գիտնականները:

Հետազոտության ընթացքում մասնագետները մկների մի խմբին սախարոզա են տվել(նույն քանակությամբ, ինչ օգտագործում են Արեւմուտքի երկրների բնակիչները), մյուսներին առանց շաքարի սնունդ, հիմնականում օսլային դիետա: Մկների առաջին խմբի արյան շաքարի մակարդակն արագ բարձրացել է, դրա հետ մեկտեղ նկատվել է նաեւ չարորակ ուռուցքի զարգացում:

Գրանցվել են նաեւ այլ օրինաչափություններ. պարզվել է, որ եգիպտաացորենի օշարակի (որում շատ ֆրուկտոզա կա) եւ շաքարի օգտագործումը մկների թոքերում մետաստազների արագ զարգացման է հանգեցնում:

Չնայած նրան, որ փորձին մասնակցել են մկներ, այլ ոչ թե մարդիկ, մասնագետները պնդում են, որ հարկավոր է նվազեցնել շաքարի օգտագործումը: Այսպիսով նրանց խոսքով, կարելի է նվազեցնել ճարպաակալման, ինչպես նաեւ ուռուցքային եւ սրտանոթային հիվանդությունների վտանգը:

Փորձագետները հիշեցրել են, որ մեծ քանակությամբ ֆրուկտոզայով օշարակները կարող են շատ մթերքներում պարունակվել. կոնֆետներում, թխվածքներում, պաղպաղակում, մուրաբայում, ժելեում, հյութերում, յոգուրտներում:

Մասնագետները խորհուրդ են տալիս պատրաստի քաղցրավենիքները մրգերով եւ բանջարեղենով, մեղրով փոխարինել: Շատ օգտակար է նաեւ սեւ շոկոլադը, այն արդյունավետորեն կանխում է քաղցրի նկատմամբ սերը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է