• Latest news

Ինչու՞ է կանանց խորհուրդ տրվում հետեւել սննդակարգին դեռ հղիությունից առաջ

15 սեպտեմբերի, 2020  15:35

Եթե ​​կինը հղիությունից առաջ սնվել է յուղոտ կերակուրներով, ապա նրա երեխաները քաղցր համի ավելի շատ ընկալիչներ կունենան, եւ նրանք ավելի շատ ձգտում կունենան անառողջ սննդի նկատմամբ: Այս մասին նշվում է Science Reports ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:

Ըստ News-medical.net-ի` հետազոտության ընթացքում զուգավորումից 5 շաբաթ առաջ էգ մկներին կերակրել են բարձր կալորիականությամբ եւ յուղոտ մթերքներով: Մկների մեկ այլ խումբ յուղոտ սնունդ է ստացել հղիության ընթացքում եւ կրծքով կերակրելիս:

Մկների ձագերը լակտացիայից հետո սնվել են առողջ բարձրորակ սնունդով: Երբ փոքրիկ մկները մեծացել են, նրանց առաջին անգամ բարձր յուղայնությամբ սնունդ են տվել: Մինչ այդ մասնագետները տարբերություն չեն նկատել այս մկների եւ վերահսկիչ խմբի միջեւ, որոնց մայրերը ճիշտ էին սնվում:

Վնասակար սննդի հետ առաջին ծանոթությունից հետո հղիությունից առաջ ճարպային սնունդ օգտագործած մկների ձագերը հակված են եղել վնասակար սննդին եւ չափից շատ ուտելուն: Ըստ գիտնականների` այս պահվածքը ոչ միայն ուղեղի բնութագրական փոփոխությունների, այլ նաեւ համային ընկալիչների ֆիզիկական փոփոխությունների հետեւանք է:

Մասնագետները հիշեցնում են, որ մարդկանց մոտ ճարպակալումը 40-70 տոկոսով ժառանգական հատկություն է: Ճարպակալումը երեխաների մոտ մեծապես կախված է ծնողների նյութափոխանակության վիճակից, սակայն չպետք է բացառել նաեւ արտաքին միջավայրի դերը:


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է