• Latest news

Օրգանիզում ցինկի պակասը կարող է բարձրացնել COVID-19-ի բացասական հետեւանքների ռիսկը

25 սեպտեմբերի, 2020  23:24

Օրգանիզում ցինկի պակասը կարող է բարձրացնել COVID-19-ի բացասական հետեւանքների ռիսկը, պնդում են իսպանացի մասնագետները:

«Նովոստի Mail.RU»-ի հաղորդմամբ՝ բջիջների ներսում ցինկի բարձր կոնցենտրացիան արդյունավետորեն կանխարգելում է բազմաթիվ վիրուսների բազմացումը: Այդ մասին հայտնի էր դեռեւս վաղուց, սակայն SARS-COV-2-ի դեպքում արյան պլազմայում ցինկի մակարդակի ազդեցության մասին խոսվել է առաջին անգամ:

Բարսելոնային հիվանդանոցներից մեկի աշխատակիցները հետազոտել են կորոնավիրուսով վարակված մարդու արյան մեջ ցինկի կոնցենտրացիան, որը գրանցվել է հոսպիտալացման պահին, եւ վարակից առողջանալուց հետո: Մասնագետները վերլուծել են 249 մարդու տվյալները, որոնք հիվանդանոց են տեղափոխվել այս տարվա մարդի 15-ից մինչեւ ապրիլի 30-ը: Պացիենտների միջին տարիքը 63 էր: Այդ բոլոր պացիենտներից 21 մարդ մահացել է:

Գիտնականներն ուշադրություն էին դարձրել փաստին, որ մահացածների արյան մեջ ցինկի մակարդակը հոսպիտալացման պահին զգալիորեն ցածր էր:

Ուշագրավ է, որ հիվանդության զարգացման սուր շրջանում արյան մեջ ցինկի բարձր մակարդակ ունեցող անձանց մոտ դիտարկվում էր իմունային համակարգի ցածր ցուցանիշ, ինչը նվազեցնում էր  ողջ մնալու շանսերը:

Գիտնականները հաշվել են, որ արյան պլազմայի մեջ ցինկի յուրաքանչյուր հավելյալ միկրոգրամը կրճատել է COVID-19-ի հետեւանքով մահվան ելքի հավանականությունը 7 տոկոսով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է