• Latest news

Սննդակարգի ազդեցությունը դաշտանադադարից հետո կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման ռիսկի հարցում

19 հունիսի, 2022  09:42

Կանայք, որոնք դաշտանադադարից հետո առողջ, բուսական սնունդ են ընդունում նվազեցնում են կրծքագեղձի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, գրում է UPI լրատվականը`հղում անելով Փարիզ Սակլա համալսարանի կողմից արված նոր հետազոտությանը:

Երկու տասնամյակների ընթացքում ավելի քան 65000 կանանց հետեւելուց հետո գիտնականները պարզել են, որ կանանց մոտ, ովքեր առողջ, բուսական սնունդ են օգտագործում, միջինում 14 տոկոսով ցածր է կրծքագեղձի ցանկացած տեսակի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը:

Այնուամենայնիվ, կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը նվազել է միայն այն կանանց մոտ, ում սննդակարգում զգալի քանակությամբ կա ձավարեղեն, մրգեր, բանջարեղեն, ընկույզներ, հատիկաընդեղեն, բուսական յուղեր, թեյ կամ սուրճ՝ նույնիսկ եթե դրանում երբեմն ընդգրկված են կարմիր միս եւ թռչնամիս:

Միջին տարիքի այն կանայք, որոնց սննդակարգում գերակշռում է շաքարի բարձր պարունակությամբ մրգահյութեր ունեցող բուսական սնունդը, մաքրված հացահատիկը, կարտոֆիլը եւ քաղցր ըմպելիքները կամ աղանդերը, կրծքագեղձի քաղցկեղով հիվանդանալու 20 տոկոսով ավելի հավանականություն ունեն:

Գիտնականները, հիմնվելով ուսումնասիրությունների վրա, կարծում են, որ կանանց մոտ կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը նվազում է ի շնորհիվ բուսական, առողջ սնունդում առկա բջջանյութի`հակաբորբոքային եւ հակաօքսիդանտ ազդեցությունների շնորհիվ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է