• Latest news

Ո՞ր տարիքից կարելի է երեխաներին լոլիկ տալ

21 հուլիսի, 2022  11:23

Թարմ լոլիկը կարելի է աստիճանաբար մտցնել երեխայի սննդի մեջ մոտ մեկ տարեկանից: Եթե ​​խոսքը ջերմային մշակման ենթարկված լոլիկի մասին է, ապա դրանք կարելի է տալ մի փոքր ավելի վաղ։ Իր առաջարկներով  «Տելեդեկտորr24»-ի հետ կիսվել է ռուս մանկաբույժ Մարկ Պրուժինինը:

«Եթե երեխան ալերգիկ է, ապա լոլիկը լրացուցիչ սննդի մեջ մտցնելուց առաջ պետք է միշտ խորհրդակցել ալերգոլոգի կամ մանկաբույժի հետ սննդակարգում կարմիր բանջարեղենի ներմուծման հարցով: Եփած կամ շոգեխաշած լոլիկն ավելի անվտանգ է, քան հում լոլիկը եւ կարող է ներառվել լրացուցիչ սննդի մեջ ութից ինը ամսականից: Սակայն ջերմային մշակման ժամանակ լոլիկի որոշ օգտակար հատկություններ կորում են»,- բժշկի խոսքերը մեջբերում է «Գազետա»-ն։

Մանկաբույժը նաեւ պատմել է, որ երեխային կարելի է լոլիկի պյուրե տալ մոտ ութ ամսականից: Այդ դեպքում առաջին բաժինը չպետք է կես թեյի գդալից ավել լինի։ Հաջորդ օրը, եթե բացասական ռեակցիա չլինի, չափաբաժինը կարելի է մի փոքր ավելացնել։ Բժիշկը խորհուրդ տվեց թարմ լոլիկը մաքրել կեղևից։ Մասնագետը հավելել է, որ եթե երեխան լավ է ծամում սնունդը, ապա լոլիկը տրորել պետք չէ:

«Առանց ջերմային մշակման լոլիկն ավելի լավ է տալ ամռանը եւ աշնանը եւ՝ պարտադիր առանց կեղեւի։ Ոչ մի դեպքում խորհուրդ չի տրվում լոլիկի վրա աղ ավելացնել, քանի որ դա արվում է մեծահասակների համար համը սրելու նպատակով, իսկ երեխային դա ընդհանրապես պետք չէ», - բացատրել է Պրուժինինը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է