• Latest news

Հայտնաբերվել է կաթով սուրճի նոր օգտակար հատկություն

31 հունվարի, 2023  19:02

Կաթով սուրճը հակաբորբոքային ազդեցություն ունի օրգանիզմի վրա: Այս մասին ասվում է Կոպենհագենի համալսարանի գիտնականների հոդվածում, որը հրապարակվել է The Journal of Agricultural and Food Chemistry ամսագրում:

Ամեն անգամ, երբ բակտերիաները, վիրուսները եւ այլ օտարածին նյութեր ներթափանցում են օրգանիզմ, իմունային համակարգը արձագանքում է՝ օգտագործելով լեյկոցիտներ եւ տարբեր քիմիական նյութեր՝ պաշտպանության համար, ինչը բորբոքում է առաջացնում: Բացի այդ, բորբոքման պատճառ կարող է դառնալ օքսիդատիվ սթրեսը՝ թթվածնի օքսիդացման արդյունքում բջիջների վնասումը։ Հայտնի է, որ պոլիֆենոլներն օգտակար են մարդկանց համար, քանի որ դրանք օգնում են նվազեցնել օքսիդատիվ սթրեսը:

«Երբ պոլիֆենոլն արձագանքում է ամինաթթվի հետ, իմունային բջիջներում բորբոքման վրա նրա արգելակող ազդեցությունը մեծանում է: Մենք փորձ կատարեցինք իմունային բջիջների վրա, որոնք մշակվում էին պոլիֆենոլների եւ ամինաթթուների համադրությամբ: Պարզվել է, որ դրանք երկու անգամ ավելի արդյունավետ են պայքարում բորբոքման դեմ, քան այն բջիջները, որոնց միայն պոլիֆենոլներ են ավելացվել»,-նշել են հետազոտողները։

Սուրճի հատիկները պարունակում են մեծ քանակությամբ պոլիֆենոլներ, իսկ կաթը հարուստ է սպիտակուցներով։ Ուստի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ այդ բաղադրիչների պարունակությամբ ըմպելիքները բարենպաստ ազդեցություն են ունենում իմունիտետի վրա։

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է