Քլիվլենդի կլինիկան առաջարկում է սննդամթերքի ցանկ, որոնք իրականում կարող են օգնել վերացնել սթրեսը, կանխարգելել սրտի հիվանդությունները եւ քաղցկեղի որոշ տեսակներ: Ահա 5 սննդամթերք, որոնք կրկին կարող են մտնել մեր սննդակարգի մեջ:
Ձու
Հին պատկերացում. Ձուն բարձրացնում է խոլեստերինի մակարդակը եւ սիրտ-անոթային հիվանդություննեի զարգացման ռիսկը:
Նոր պատկերացում. Ձուն հարուստ է լավ առողջության համար կենսականորեն անհրաժեշտ հակաօքսիդանտներով, սպիտակուցներով եւ սննդարար նյութերով: Օրինակ 2011 թվականին իրականացված մի հետազոտության մեջ ասվում է, որ ձվի կանոնավոր օգտագործումը, հակաօքսիդանտների մեծ քանակության շնորհիվ, օգնում է նվազեցնել սիրտ-անոթային հիվանդությունների եւ քաղցկեղի ռիսկը: Լրացուցիչ հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ձուն կարող է օգնել նվազեցնել զարկերակային ճնշումը: Բացի այդ, Յելի համալսարանի նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ձուն կարող է մտնել առողջ սննդակարգի մեջ՝ առանց խոլեստերինի, քաշի եւ էնդոթելիալ ֆունկցիայի վրա բացասական ազդեցության:
Ընկույզ
Հին պատկերացում. Ընկույզից գիրանում են
Նոր պատկերացում. Իրականում շատ մեծ քանակությամբ օգտագործվող ցանկացած սննդից կարելի է գիրանալ: Այնուամենայնիվ, չափավոր քանակությամբ ընկույզը ՝ սպիտակուց է եւ առողջ ճարպեր եւ իրոք կարող է օգնել ձեզ նիհարել: ի լրացում քաշի կորստի, մի շարք հետազտություններում ցույց է տրվել ընկույզի օգտագործման եւ ինֆարկտի ու ինսուլտի ռիսկի իջեցման կապը: Օմեգա 3 ճարպեր պարունակող հունական ընկույզը հատկապես օգտակար է սրտի աշխատանքի համար:
Շոկոլադ
Հին պատկերացում. Այն քաղցր հաճույք է, հետեւաբար պետք է վնասակար լինի:
Նոր պատկերացում. Հին պատկերացումը վերաբերում է շաքարի մեծ պարունակությամբ շոկոլադին: Այնուամենայնիվ, 70 % կակաոյի պարունակությամբ մուգ շոկոլադի մեջ պարունակվում են ֆլավոնոիդներ՝ օգտակար միացություններ, որոնք պարունակվում են գինու, հատապտուղների եւ թեյի մեջ: Օրական մեկ ունցիա շոկոլադը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման ռիսկը, իսկ մեկու կես ունցիան՝ կարող է օգնել նվազեցնել սթրեսի մակարդակը:
Կարտոֆիլ
Հին պատկերացում. Կարտոֆիլից գիրանում են
Նոր պատկերացում. 2012 թվականին իրականացված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ մանուշակագույն կարտոֆիլը օգնում է նվազեցնել ճարպակալումով տառապող մարդկանց զարկերակային ճնշումը՝ չառաջացնելով քաշի ավելացում: Բացի այդ կարտոֆիլը բնականաբար պարունակում է բջջանքի մեծ քանակություն եւ գրեթե ճարպեր չի պարունակում:
Սոյա
Հին պատկերացում. Սոյաի օգտագործումը բարձրացնում է հիվանդացիության ռիսկը
Նոր պատկերացում. Սոյան իհարկե շատ վիճելի սննդամթերք է: Շատերն անհագնստացած են սոյայի վերամշակման մակարդակով, բայց սոյայից ստացված սննդամթերքի մեջ պարունակվող իզոֆլավոնների եւ սպիտակուցի վերաբերյալ բազմաթիվ հետազոտությունները ցույց տվեցին լոբազգիների այս ներկայացուցիչների առավելությունները: Հիմնականում դա կրծքագեղձի, շագանակագեղձի եւ հաստ աղու քաղցկեղի ռիսկի նվազեցումն է եւ սրտի առողջության լավացումը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր