• Latest news

5 հետաքրքիր փաստ պանրի մասին

20 դեկտեմբերի, 2015  16:11

Պանիրը մարդուն հայտնի ամենահին խոհարարական մթերքներից է. նրա պատմությունն ավելի քան 7 000 տարեկան է: Մեր օրերում պանրի տեսականին մտնում է խնջույքների ընթացքում ամենաընդունված նախուտեստների մեջ: Այն կարող է նրբահամ նախուտեստ լինել` կոնյակի եւ գինու ուղեկցությամբ ու նաեւ`  «քաղցը մեղմելու» հրաշալի միջոց: Սակայն մեզնից շատերը չգիտեն, թե այդ մթերքը որքան օգտակար է մեր օրգանիզմի համար: NEWS.am Medicine-ի խմբագրությունը ձեր ուշադրությանն է ներկայացնում պանրի մասին հինգ փաստ, որոնց ծանոթանալուց հետո պանիրն անկասկած ձեր սննդակարգի անբաժան մասը կդառնա: 

Փաստ 1

Պանիրը կալցիումի հրաշալի աղբյուր է, իսկ դա ամուր ոսկրերի եւ ատամների հոմանիշ է: Այդ պատճառով շատ մասնագետներ խորհուրդ են տալիս երեխաներին վաղ մանկությունից սովորեցնել պանիր ուտել. կալցիումն ուղղակի անհրաժեշտ է ոսկրերի ձեւավորման համար: Բացի այդ, կալցիումը դրականորեն է ազդում արյան ճնշման վրա, այդ պատճառով պանիրը հավասարապես օգտակար է ինչպես մեծահասակներին, այնպես էլ երեխաներին:  

Փաստ 2

Պանիրն օրգանիզմի համար անհրաժեշտ վիտամինների մի ամբողջ համալիր է պարունակում: Դա А վիտամինն է (պանրի մեկ չափաբաժինը պարունակում է օգտագործման օրական նորմայի 15 տոկոսը),  В2 վիտամինը (օրական նորմայի 10 տոկոսը),   B6 վիտամինը (օրական նորմայի 20 տոկոսը) եւ  B12 վիտամինը (օրական նորմայի գրեթե 40 տոկոսը): Եվ զարմանալին այն է, որ նրա կալորիաների քանակը կազմում է մարդու օրական նորմայի ընդամենը 10 տոկոսը:

Փաստ 3

Ամեն օր պանիր օգտագործող մարդու օրգանիզմում բարձրանում է ճարպային թթվի պարունակության մակարդակը: Այդ կարեւոր ցածրմոլեկուլային թթուն բարելավում է նյութափոխանակությունը: 

Փաստ 4

Պանիրը  նյութափոխանակությունը բարելավում է դրանում առկա պրոբիոտիկների հաշվին: Դրանք  աղիքների միկրոֆլորան հագեցնում են օգտակար մանրէներով եւ ամրապնդում են իմունիտետը: 

Փաստ 5

Պանիրը սպիտակուցների եւ ճարպերի մեծ քանակություն է պարունակում, ինչն իր հերթին օգնում է կարգավորել արյան մեջ շաքարի մակարդակը: Պանրի նույնիսկ ամենափոքր քանակությունն ի վիճակի է ամբողջ օրվա համար ուժ ապահովել:  Իզուր չէ, որ հեռավոր արշավների պատրաստվելիս ամենափորձառու ճանապարհորդներն իրենց հետ պանրով բրդուճներ են վերցնում: 

Իսկ եթե պանիր արտադրողներին չեք վստահում, կարող եք տնային պայմաններում ձեր ձեռքով պանիր պատրաստել: Դրա համար հատուկ հմտություններ եւ թանկարժեք տեխնիկա անհրաժեշտ չէ, ընդամենը կաթ եւ համացանց:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է