• Latest news

Գիտնականները ոչ յուղոտ շոկոլադ ստեղծելու միջոց են հայտնաբերել

29 ապրիլի, 2016  14:20

Որքան ավելի քիչ է յուղը շոկոլադում, այնքան այն ամուր է եւ վատ է հալվում բերանում: Հենց այդ պատճառով միլիոնավոր մարդկանց սիրած քաղցրավենիքը շարունակում է բավականին յուղոտ եւ կալորիական լինել: Սակայն University of Leuven-ի (Բելգիա) հետազոտողները բաղադրիչ են հայտնաբերել, որը թույլ է տալիս նվազեցնել շոկոլադի յուղայնությունը, միաժամանակ պահպանելով նրա համային որակները: Պարզվել է, որ այդ բաղադրիչը լիմոնենն է` նյութը, որը կիտրոնների եւ նարինջների բաղադրության մեջ է մտնում:  

Շոկոլադի մեջ կիտրոն ավելացնելը նվազեցնում է յուղի պարունակության մակարդակը եւ բարելավում է քաղցրավենիքի տեքստուրան` միաժամանակ ոչ մի կերպ չազդելով դրա համի վրա, պնդում են գիտնականները: Բացի այդ, լիմոնեն ավելացնելուց հետո շոկոլադը կարող է ավելի փափուկ լինել. այն կհալվի բերանում, ի տարբերություն յուղի ցածր պարունակությամբ սովորական շոկոլադի:   

Գիտնականները փորձել են պարզել, թե լիմոնենը ճշգրիտ ինչպես  է ազդում շոկոլադի վրա: Պարզվել է, որ այդ բաղադրիչի ավելացումն արագացնում է կակաոյի յուղի բյուրեղացումը ըստ Ֆարենհայթի   63 աստիճան ջերմության պայմաններում, չնայած սովորաբար բյուրեղացումը տեղի է ունենում   68 աստիճանի պայմաններում: Լիմոնենի տարբեր խտացումներ ազդել են նաեւ կակաոյի յուղի բյուրեղացման տարբեր փուլերի վրա, այդ պատճառով շոկոլադի տեքստուրան փոխվել է: 

Ճիշտ ընտրելով լիմոնենի չափաբաժինը եւ արտադրության ջերմաստիճանը, հնարավոր կլինի ավելի փափուկ շոկոլադի թողարկում սկսել` յուղի ցածր պարունակությամբ, ընդգծում են հետազոտողները: 

Այդ մասին հայտնում է Journal of Agricultural and Food Chemistry ամսագիրը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է