• Latest news

Յոդի անբավարարությամբ պայմանավորված հիվանդությունների կանխարգելումը

22 մարտի, 2014  17:12

Վահանաձեւ գեղձի հիվանդությունները շատ տարածված են այն երկրներում, որտեղ յոդի անվաբավարարություն կա, ընդ որում՝ առավել հաճախ նման հիվանդություններով տառապում են կանայք: Հայաստանը, ցավոք, եւս այն երկրների թվում է, որոնց հողի ու ջրի մեջ գործնականում յոդ չկա, ուստի հայերին եւ հատկապես՝ հայուհիներին խորհուրդ է տրվում ամեն հնարավոր բան անել օրգանիզմում յոդի պակասի կանխարգելման համար:

Այն մասին, թե ինչպես կարելի է խուսափել վահանաձեւ գեղձի՝ յոդի անբավարարությամբ պայմանավորված հիվանդություններից, NEWS.am Medicine-ի թղթակցի հետ զրույցում ասաց Հայաստանի Առողջապահության նախարարության գլխավոր էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու, դոցենտ Էդվարդ Թորոմանյանը:

Կանխարգելիչ հետազոտություններ

Եթե մարդը վահանաձեւ գեղձի հիվանդությունների գենետիկ նախատրամադրվածություն ունի, բժիշկ Թորոմանյանը խորհուրդ է տալիս ժամանակ առ ժամանակ կանխարգելիչ ստուգում անցնել. եթե խնդիրը վաղ փուլում հայտնաբերվի, այն հաղթահարելը շատ ավելի հեշտ կլինի:

Եթե հիվանդը ոչ մի գանգատ չունի,  լիովին բավարար է վահանաձեւ գեղձի սովորական ուլտրաձայնային հետազոտություն անցնել ու էնդոկրինոլոգի այցելել: Դա կարեւոր է հատկապես 40-ն անց կանանց դեպում, քանի որ նրանք առավել ենթակա են վահանաձեւ գեղձի հիվանդությունների ռիսկին:

Յոդացված աղ

Բժշկի խոսքով՝ շատ կարեւոր է նաեւ սննդի մեջ յոդացված աղ օգտագործել, քանի որ մեր երկրում դա յոդ պարունակող փոքրաթիվ սննդամթերքներից է: Հայաստանում սննդային աղը յոդացվում է 1997-1998 թվականներից, եւ դա հնարավորություն է տալիս գոնե մի քիչ փոխհատուցել մյուս մթերքներում յոդի պակասը:

Դեղամիջոցներ հղիների համար

Յոդի պահանջը զգալիորեն մեծանում է հղի կանանց դեպքում, քանի որ նրանց օրգանիզմը «երկուսի փոխարեն» է գործում: Ուստի հղիներին վահանաձեւ գեղձի հիվանդությունների եւ հնարավոր բարդությունների կանխարգելման համար հաճախ յոդ պարունակող դեղեր են նշանակում: Սակայն նման դեղեր ինքնուրույն ընդունել խորհուրդ չի տրվում. դրանք պետք է բժիշկը նշանակի:

Ի՞նչ պետք չէ անել

Որոշ մարդիկ յոդի անբավարարության կանխարգելման համար պարանոցի շրջանում մաշկի վրա յոդի ցանց են անում, բայց դա, ինչպես նշեց բժիշկը, անիմաստ է, քանի որ վահանաձեւ գեղձը կլանում է սննդում օգտագործվող յոդի մեծ մասը, իսկ մաշկի միջոցով յոդը չի հասնում օրգանիզմ:

Նույն պատճառով անիմաստ է վրան թարմ ընկույզ քսելը, կամ այն մեծ քանակությամբ սննդում օգտագործելը: «Եթե հողի ու ջրի մեջ յոդ չկա, այն որտեղի՞ց լինի ընկույզի մեջ»,- ասաց բժիշկ Թորոմանյանը:

Ցավոք, Հայաստանում աճող ընկույզի մեջ յոդ գրեթե չկա, այն մգացնում է դրանում առկա տանինի հաշվին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է