• Latest news

Կարո՞ղ են արդյոք կերակրի մեջ առկա բաղադրիչները պատրաստման ընթացքում սննդային արժեք կորցնել

15 սեպտեմբերի, 2014  23:46

Խոհանոցի ամենահատկանշական առանձնահատկությունն այն է, որ նույն սննդային բաղադրիչներով կարելի է տարատեսակ ուտեստներ պատրաստել: Սական արդյո՞ք այդ բաղադրիչները պատրաստման ընթացքում իրենց սննդային արժեքը կորցնելու «վտանգ» են ներկայացնում:

Պարզվում է՝ այո: Որոշ դեպքերում հենց այդպես էլ լինում է: Թեեւ, օրինակ, լոլիկի մեջ առկա՝ լիկոպեն անունը կրող հակաօքսիդանտը, որ ոչ միայն կարող է գույն հաղորդել բանջարեղենի տվյալ տեսակին, այլ նաեւ, քաղցկեղի ամերիկյան ասոցիացիայի հավաստիացմամբ, հիվանդության առաջազման ռիսկի կրճատման հանգեցնել, կերակրի մեջ առավել բարձր խտություն է ձեռք բերում:

Մյուս կողմից էլ՝ մրգերի եւ բանջարեղենի բաղադրությունը կազմող որոշ սնուցիչներ, որոնք առողջության համար վճռորոշ նշանակություն ունեն, պատրաստման ընթացքում քայքայվելու հատկություն են դրսեւորում, հաղորդում է FoxNews-ը: 

Անցանկալի հետեւանքից խուսափելու համար փորձագետները երկու միջոց են մատնանշում: Նախ՝ բանջարեղենը երկար եռացնել չի կարելի: Հարկավոր է սպասել այնքան, մինչեւ որ երանգի թեթեւակի փոփոխություն նկատվի: Հակառակ պարագայում սննդային արժեքի նշանակալի կորուստ կարող եք հրահրել:

Իսկ ավելի լավ է՝ մրգերն ու բանջարեղենը քաղելուց անմիջապես հետո եփել: Այդ դեպքում դրանց սննդային բաղադրիչները քայքայվելու հնարավորություն չեն ունենա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է