• Latest news

Ե՞րբ եւ ինչու՞ է քոսի սրացում նկատվում

28 նոյեմբերի, 2014  11:35

Քոսը վարակիչ մաշկային հիվանդություն է՝ մարդկանց հայտի ամենահին հիվանդություններից մեկը, որը նկարագրված է նույնիսկ Հին Կտակարանում եւ Արիստոտելի աշխատություններում:

 Հետաքրքիր է, որ քոսը նույնիսկ այսօր բավական տարածված է: Մաշկա-վեներաբան Կարեն Վարդանյանի խոսքով՝ «ցուրտ եւ մութ տարիներին» ձմռանը քսը բավական մեծ տարածում էր ունենում, իսկ այսօր այս հիվանդության սրացումները ավելի հաճախ ամռանն են գրանցվում: Ինչու՞ է այդպես: Փորձենք հասկանալ:

Քոսը հպավարակիչ հիվանդություն է, այսինքն, այն փոխանցվում է մարմնական կոնտակտի, հպման, սերտ շփման միջոցով: «Ցուրտ եւ մութ տարիներին» շատ մարդիկ մեկ սենյակում էին հավաքվում՝ վառարանի շուրջ, իրար բավական մոտ էին նստում, եւ հիվանդության՝ տարածվելու հավականանությունը (եթե, իհարկե, սենյակում հիվանդ կար) բավական մեծ էր լինում:

Հիմա քոսը ձմռանն այլեւս այդքան չի տարածվում, հավանաբար, որովհետեւ առօրյա կյանքն ու սովորույթները մի փոքր փոխվել են: Սակայն, մասնագետի խոսքով, այնպիսի վայրերում, որտեղ առկա են մարդկանց կուտակումներ, հիվանդության տարածման դեպքեր նույնիսկ այսօր գրանցվում են:

Բայց, իհարկե, ավելի հաճախ քոսն այսօր հանդիպում է ամռանը, երբ մարդիկ գնում են հանգստանալու. եթե հյուրանոցներում եւ հանգստյան տներում սանիտարա-հիգիենիկ պայմանները խախտվում են, հնարավոր է լինում քոսով վարակվել:

Քոսից խուսափելու համար մասնագետները խորհուրդ են տալիս խստորեն պահպանել անձնական հիգիենային կանոնները, քանի որ բաղնիքի սպիտակեղենի եւ անկողնու սպիտակեղենի համատեղ օգտագործումը բավական լուրջ ռիսկի գործոններ են՝ հիվանդության փոխանցման համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է