• Latest news

Գազավորված ըմպելիքները կարող են նպաստել քաղցկեղի զարգացմանը

21 փետրվարի, 2015  16:35

Օրական մեկ կամ մի քանի գազավորված ըմպելիք օգտագործող մարդիկ իրենց իսկ ձեռքերով ենթարկում են սեփական օրգանիզմը կանցերոգեն նյութերի ազդեցության: Վերջինս, բնականաբար, նպաստում է քաղցկեղային հիվանդությունների զարգացմանը: Այս մասին են հայտնում ամերիկացի գիտնականները:

4-մեթիլիմիդազոլ բաղադրիչը (4-MEI) ձեւավորվում է մի քանի տեսակի կարամելի գույն ստանալու ընթացքում, եւ, ամենայն հավանականությամբ, իրենից կանցերոգեն նյութ է ներկայացնում: Կարամելի գույնն իր հերթին Կոկա-Կոլայի եւ մի շարք մուգ ալկոհոլային խմիչքների բաղադրիչ է: Նպանատիպ ըմպելիլքներ օգտագործող մարդիկ վտանգում են իրենց առողջությունը: 

Հետազոտելով 11 տարբեր ոչ ալկոհոլային խմիչքներում  4-MEI-ի առկայությունը՝ գիտնականներն ուսումնասիրել են դրա ազդեցությունը օրգանիզմի վրա եւ մոդելավորել գազավորված ըմպելիքների կողմից առաջացրած քաղկցեղով հիվանդանալու հավանականությունը:

«Կողմնակի այս ազդեցությունը հասարակական առողջության համար վտանգ է ներկայացնում եւ բարձրացնում է կարամելի գույնի բաղադրիչի՝ գազավորված ըմպելիքի արտադրությունում օգտագործելու նպատակահարմարության հարցը», -նշում է հետազոտության հեղինակներից մեկը՝ Քիվ Նեչմենը, Johns Hopkins Center for a Liveable Future-ից (CLF):

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է