• Latest news

Սրճարաններում եւ ռեստորաններում սնվելը բարձրացնում է զարկերակային ճնշումը

13 ապրիլի, 2015  21:38

Տարբեր ռեստորաններում եւ սրճարաններում սնվելը նպաստում է զարկերակային ճնշման բարձրացմանը: Ընդամենը մեկ այցելությունը ռեստորան հիպերտոնիայի զարգացումը 7 տոկոսով ավելի հավանական է դարձնում, նշում են սինգապուրյան Duke-NUS Graduate Medical School-ի մասնագետները:

Գիտնականների խոսքով՝ դա, հավանաբար, կապված է այն հանգամանքի հետ, որ ռեստորաններում կամ սրճարաններում սնվելը կապված է ավելորդ կալորիաների յուրացման հետ, որոնք հարուստ են ճարպերով եւ աղով, իսկ այս ամենը հանգեցնում է զարկերակային ճնշման բարձրացմանը:

Հետազոտության հեղինակները հետեւել են 18-40 տարեկան 500 ուսանողի առողջությանը: Նրանք չափել են վերջիններիս զարկերակային ճնշումը, մարմնի զանգվածի ցուցանիշը, հետեւել նրանց ապրելակերպին, սննդակարգին եւ ֆիզիկական ակտիվությանը: Այնուհետեւ փորձ էր արվում վերհանել սննդակարգի ազդեցությունը ֆիզիկական ակտիվության վրա: Պարզվեց, որ այս հիվանդությամբ տառապողները ավելի հաճախ են սնվում սրճարաններում կամ ռեստորաններում՝ ֆիզիկական ցածր ակտիվությամբ աչքի ընկնելով: Նրանք առաձնանում էին նաեւ մարմնի զանգվածի բարձր ցուցանիշով, ինչպես նաեւ ավելի շատ էին ծխում:

Սինգապուրում, գիտնականների խոսքով, բնակչության 27.4 տոկոսը տառապում նախահիպերտոնիկ ախտանիշներով: Նրանց 38 տոկոսը շաբաթական ավելի քան 12 ուտեստ է ճաշակում սրճարաններում կամ ռեստորաններում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է