• Latest news

Հակաբիոտիկները 53 տոկոսով բարձրացնում են շաքարախտի զարգացման վտանգը

29 օգոստոսի, 2015  10:44

Հակաբիոտիկների ընդունումը զգալիորեն բարձացնում է երկրորդ տեսակի շաքարախտի զարգացման վտանգը, հայտնում են Դանիայի Gentofte Hospital-ի հետազոտողները։Ավելի քան 1․4 միլիոն հիվանդների ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ եթե 15 տարվա ընթացքում մարդիկ այդ դեղամիջոցների ընդամենը 4 կուրս ընդունեն, ապա շաքարախտի զարգացման վտանգը կաճի53 տոկոսով։

Հակաբիոտիկների բացահայտումը 1940 -ականներին շրջադարձային էր բժշկության ոլորտում․ սպանելով վտանգավոր մանրէները՝ այդ դեղամիջոցները միլիոնավոր մարդկանց բուժում էին վարակներից, որոնք առաջ սպանում էին անխտիր բոլորին։ Սակայն հակաբիոտիկները ոչնչացում են նաեւ աղիքներում բնակվող «լավ մանրէները» , որոնք դրական ներգործություն են թողնում մարսողական գործընթացների ու մետաբոլիզմի վրա։

Հետազոտության հեղինակները ենթադրում են, որ հենց դա է մեծ քանակության հակաբիոտիկներ ընդունող մարդկանց շրջանում շաքարախտի զարգացման վտանգի բարձրացման պատճառը։ Այսպես ասած «լավ մանրէների» պակասը հանգեցնում է նրան, որ մարդիկ սկսում են այլ կերպ մարսել շաքարն ու ճարպը։

Կա նաեւ այլ հնարավոր բացատրություն ․ չախտորոշված շաքարախտի զոհերը ավելի խոցելի են վարակների նկատմամբ, ու որպես հետեւանք, նրանք սկսում են ավելի շատ քանակության հակաբիոտիկներ օտագործել։

Տվյալ հետազոտության արդյունքները հրապարակված են Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ամսագրում։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է