• Latest news

Լաբորատորիայում աճեցված միսն արդեն 5 տարուց կհայտնվի շուկաներում

5 փետրվարի, 2016  15:31

MemphisMeatsս սթարթապ նախագծի հետազոտողների խումբը նախատեսում է լաբորատոր պայմաններում արհեստական միս ստեղծել` անվտանգ, որեւէ պաթոգեն, հորմոնի կամ հակաբիոտիկի հետք չպարունակող:  

Հեղինակների կարծիքով, բջիջների աճեցման միջոցով ստեղծված միսը կունենա իսկականի բոլոր հատկությունները: Համն էլ լավը կլինի, վստահեցնում են գիտնականները: 

Նման միս «պատրաստելու» համար գիտնականները խոզերի, կովերի եւ հավերի  հյուսվածքներից վերականգնման մեծ կարողություն ունեցող բջիջներ են  առանձնացնում: Դրանից հետո նրանք բջիջները տեղավորում են բիոռեակտորում, որտեղ դրանք մեկից երեք շաբաթվա ընթացքում աճում են թթվածնի, անհրաժեշտ սննդանյութերի եւ հորթի սաղմնային սիճուկի առկայությամբ:  Մասնագետների խոսքով, նման մսի   1 կալորիայի ստեղծման համար ընդամենը 1 կալորիա էներգիա է անհրաժեշտ: Ավելին, նման մսից թունավորվելն անհամեմատ ավելի դժվար կլինի, քան իսկականից: 

Առաջիկա հինգ տարվա ընթացքում մշակողները, որոնք արդեն մի քանի մլն դոլարի չափով ֆինանսավորում են ստացել, նախատեսում են սկսել կենսատեխնոլոգիական մսամթերքի մի ամբողջ տեսականու թողարկում: Նրանք վստահ են, որ  20 տարուց շուկայում մսի մեծ մասը լաբորատորիաներում աճեցված կլինի։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է