• Latest news

Սուրճը սրտի համար օգտակար է, բայց ոչ օրական 10 գավաթը

17 ապրիլի, 2018  19:01

Սուրճի մշտական օգտագործումը կարող է նվազեցնել առիթմիայի հաճախականությունը, պնդում են Մելբուրնի ավստրալական Բեյկերի ինստիտուտի (Baker Heart and Diabetes Institute) հետազոտողները:

Մասնագետները վերլուծել են հետազոտությունների արդյունքները, որոնք նվիրված էին կոֆեինի եւ նախասրտերի ու փորոքների ռիթմի խանգարումների փոխկապվածությանը: Գիտական հետազոտություններից մեկը, որին մասնակցել է 228,4 հազար մարդ, ցույց է տվել, որ սուրճը նվազեցնում է նախասրտերի ֆիբրիլյացիայի վտանգը: Մեկ այլ հետազոտություն, որին մասնակցել է գրեթե 116 հազար մարդ, ցուցադրել է ֆիբրիլյացիայի հաճախականության 13 տոկոսով նվազումը, հայտնում է EurekAlert!-ը:

Ավստրալացի մասնագետների խոսքով՝ կոֆեինն ազդում է ինչպես նյարդային համակարգի խթանիչ եւ արգելափակում ադենոզինի ազդեցությունը, որը նպաստում է նախասրտերի ֆիբրիլյացիային: Դրանից բացի, օրական 500 մգ-ին հավասար կոֆեինի դոզան չի ազդում փորոքային առիթմիայի վրա: Սրտի կաթված տարած  եւ օրական միջինը 353 մգ կոֆեին ստացած հիվանդների մոտ սրտի կծկումների հաճախականությունը կարգավորվել է:

Փորոքային առիթմիայի վտանգը մեծացել է միայն այն մարդկանց մոտ, ովքեր օրական 9-10 գավաթ սուրճ են խմել: Ընդհանուր առմամբ, օրական անվտանգ դոզան կազմում է 300 մգ, սակայն որոշ՝ առավել ընկալունակ մարդկանց համար այն կարող է ավելի քիչ կազմել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է