• Latest news

Իտալացի գիտնականները ստեղծել են «հակաքաղցկեղային» պիցցա

6 հունիսի, 2018  17:22

Իտալացի գիտնականները խոհարարների հետ ստեղծել են քաղցկեղի եւ սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդությունների կանխարգելման համար օգտակար պիցցա: Պասկալինա պիցցան անվանում են «կյանքի տեւողությունը երկարացնող» եւ «հակաուռուցքային պիցցա»:

Պասկալինա պիցցայի բաղադրության մեջ են մտնում միջերկրածովյան սննդակարգի բաղադրիչները, որոնք հայտնի են իրենց օգտակար հատկություններով: Պիցցայի մեջ չկա ո՛չ պանիր, ո՛չ միս՝ դրանք բացառել են բաղադրությունից, քանի որ մեծ քանակությամբ վնասակար ճարպեր են պարունակում: Նոր պիցցան պատրաստված է ցորենի ալյուրի հիմքով եւ ծածկված է ռապինիով (բրոկոլիի տարատեսակ), չերրի լոլիկով, ձիթապտղով, սխտորով եւ չիլի պղպեղով:

Խոհարարական արվեստի եւ կանխարգելիչ բժշկության այս ձեռքբերումը պատրաստվում են ներկայացնել հաջորդ շաբաթ Նեապոլում Napoli Pizza Village պիցցայի փառատոնում:

Միլանի Ուռուցքների հետազոտման ազգային ինստիտուտի (Istituto Nazionale Tumori) գիտնականները պնդում են, որ բավական է պիցցան ուտել շաբաթական երկու անգամ, որպեսզի այն ապահովի քաղցկեղի եւ սիրտ-անոթային հիվանդությունների կանխարգելումը:

Գիտնականները վաղուց են քարոզում միջերկրածովյան սննդակարգի օգտակարությունը, գիտական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այն, բացի նշված խնդիրներից, օգնում է կանխել ճարպակալումը եւ գլխուղեղի որոշակի հիվանդությունները:

Անցյալ տարի կատարված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ լոլիկը կարող է դանդաղեցնել ստամոքսի չարորակ ուռուցքների աճը: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը մայիսին հրահանգել է հետեւել ձիթապտղի յուղով, մրգերով եւ բանջարեղենով հարուստ սննդակարգի:

Գիտնականներն առաջին անգամ չէ, որ ուշադրություն են դարձնում պիցցայի հակաքաղցկեղային պոտենցիալի վրա: 2003 թվականին հետազոտությամբ ցույց է տրվել, որ շաբաթական 2 անգամից ոչ պակաս պիցցա ուտող մարդիկ կերակրափողի քաղցկեղով 59 տոկոսով հազվադեպ են հիվանդանում, 34 տոկոսով՝ կոկորդի քաղցկեղով եւ 26 տոկոսով՝ աղիների քաղցկեղով:

«Մենք գիտեինք, որ սոուսի համար օգտագործվող լոլիկը այն մթերքներից է համարվում, որոնք կարող են կանխել քաղցկեղի որոշակի տեսակներ: Սակայն չէինք սպասում, որ պիցցան կանխարգելման գործում այսպիսի մեծ արդյունավետություն կունենա»,- նշել է Միլանի Mario Negri Institute for Pharmaceutical Research-ից բժիշկ Սիլվանո Գալուսը:

Լոլիկի ամենաօգտակար բաղադրիչն է համարվում հակաօքսիդանտ լիկոպինը, կարմիր պիգմենտ, որը պարունակվում է լոլիկի կեղեւում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է