• Latest news

Քաղցածության զգացումը երկարաժամկետ հեռանկարում էմոցիոնալ վարքագծի վրա բացասաբար է անդրադառնում

1 հոկտեմբերի, 2018  23:45

Քաղցածության զգացում առաջանալիս գլյուկոզայի մակարդակի անկումը կարող է ազդել մարդու տրամադրության վրա: Այս մասին նշված է Գվելֆի համալսարանի (University of Guelph) գիտնականների հետազոտության մեջ:

Մասնագետների կարծիքով՝ գլյուկոզայի մակարդակի փոփոխությունը կարող է տեւական ազդեցություն ունենալ տրամադրության վրա, քանի որ հիպոգլիկեմիան ուժեղ ֆիզիոլոգիական եւ հոգեբանական սթրեսոր է:

Psychopharmacology ամսագրում հրապարակված հետազոտության համաձայն՝ փորձի շրջանակում առնետներին ներարկել են գլյուկոզայի մետաբոլիզմի բլոկատոր, նրանց մոտ հիպոգլիկեմիա առաջացնելով: Կրծողներին տեղավորել են մեկ խցի մեջ, իսկ որոշ ժամանակ անց ներարկել են ջուր եւ տեղավորել երկրորդ խցում:

Ընտրության ժամանակ, թե որ խուց մտնեն, կենդանիներն ակտիվորեն խուսափել են առաջին խցից, որտեղ հիպոգլիկեմիա էին զգացել: Վարքագծի այս տեսակը սթրեսի եւ տագնապայնության, սթրեսային փորձը վերապրելու ցանկություն չունենալու արտահայտություն է:

Ընդ որում՝ հիպոգլիկեմիայից հետո առնետների արյան մեջ հայտնաբերվել է  կորտիկոստերոնի զգալի պարունակություն, ինչը վկայում է ֆիզիոլոգիական սթրեսի մասին: Գլյուկոզայի մետաբոլիզմի բլոկատորի ներարկումներն առաջացրել են ալարկոտություն, որն անցել է հակադեպրեսանտներ ընդունելուց հետո: Այս փաստը հաստատում է այն կարծիքը, որ կենդանիները հիպոգլիկեմիայի ժամանակ սթրես եւ վհատ տրամադրություն են ունեցել:

Փորձագետների կարծիքով՝ ստացած արդյունքները կարող են օգտակար լինել դեպրեսիայով եւ տագնապայնությամբ մարդկանց բուժման համար, եթե սննդակարգը նույնպես մտցվի բուժման կուրսի մեջ:

Դրանից բացի, առնետների վրա կատարված փորձի արդյունքները պատկերացում են տալիս դեպրեսիայի եւ այնպիսի հիվանդությունների փոխկապվածության մասին, ինչպիսին են՝ ճարպակալումը, դիաբետը, բուլիմիան եւ անորեքսիան: Հետազոտողները նախատեսում են որոշել, թե քրոնիկական, երկարաժամկետ գլիկեմիան արդյոք դեպրեսիվ վարքագծի զարգացման ռիսկի գործոն է:

Այսպես, եթե մարդը վատ է սնվում, նա կարող է տրամադրության անկում ունենալ, ինչի հետեւանքով նրա մոտ կարող է ախորժակի նվազում զարգանալ: Եթե մարդը պարբերաբար բաց է թողնում սնունդի ընդունումը եւ պարբերաբար այս սթրեսորն է զգում, ապա օրգանիզմի պատասխան ռեակցիան երկարաժամկետ հեռանկարում կարող է ազդել էմոցիոնալ վարքագծի վրա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է