Ճարպակալման համար պատասխանատու է լյարդի կողմից արտադրվող պրոտեի՞նը

14 մայիսի, 2019  21:34

Լյարդի կողմից արտադրվող եւ ճարպային կուտակումների առաջացումը խթանող սպիտակուցը, կարող պատասխանատու լինել ճարպակալման զարգացման համար, պարզել են Ուխանի համալսարնի գիտնականները:

Հետազոտության ընթացքում գիտնականները նկատել են, որ երբ մկների լյարդում ոչ այդքան ակտիվ են առաջացել լիպիդները, անմիջապես ճարպային հյուսվածքում  արագացել է ճարպաթթվի սինթեզը եւ ճարպակալում  զարգացել:

Գենետիկ անալիզի ժամանակ գիտնականները հայտնաբերել են լյրադի արտադրած  Gpnmb սպիատկուցը, հենց նա է ակտիվացրել սպիտակ ճարպում ճարպաթթվի սինթեզը, նվազեցրել էներգիայի ծախսը եւ բարձրացրել ինսուլինային կայունության ցուցանիշները:

Այդ ժամանակ գիտնականները որոշել են «անջատել»  Gpnmb սպիտակուցը՝ մկների օրգանիզմ հատուկ հակամարմին մտցնելով, որն արգելափակել է լյարդում սպիտակուցի ակտիվությունը: Արդյունքում մկների քաշը նվազել է, կալորիաների այրման ժամանակ տաքության արտադրումն ավելացել է եւ ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը բարձրացել:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում

loading...

  • Տեսանյութեր
 
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Դուք որքա՞ն փող եք պատրաստ ամեն ամիս նվիրաբերել անպտուղ զույգերին օգնելու համար:
2500 դրամ
5000 դրամ
10 000 դրամից ավելի
Ոչ մի