• Latest news

Ինչպիսի՞ սննդակարգը կարող է օգնել կանխել կոտրվածքները ծերության ժամանակ

6 ապրիլի, 2020  09:41

Սննդակարգի եւ մարզումների միջոցով հնարավոր է արգելակել հորմոնալ եւ տարիքային փոփոխությունները, որոնք նպաստում են տարիքին զուգահեռ ոսկրային խտության նվազմանը, պնդում է իսպանացի սննդաբան Սուսանա Լեոնը:

Տարիքին զուգահեռ ոսկորները պակաս խիտ են դառնում եւ ավելի արագ են կոտրվում: Այս խնդիրն ավելի հաճախ հանդիպում է կանանց մոտ, քանի որ նրանց մոտ այս գործընթացը խթանվում է էստրոգենի մակարդակի իջեցմամբ դաշտանադադարի ժամանակ:

Սուսանա Լեոնը խորհուրդ է տալիս պարբերաբար դիմադրությամբ վարժություններ անել (հեծանիվը եւս տեղին է) եւ սննդակարգում ներառել վիտամին D պարունակող մթերքները: Այս վիտամինը պատասխանատու է կալցիումի յուրացման համար:

Այդպես, ոսկորների համար օգտակար է բնական շաքարազերծված կաթնամթերքը, մասնավորապես` յոգուրտը: Դրանում կա եւ կալցիում, եւ վիտամին D: Ձուն վիտամին D-ի, սպիտակուցի եւ A, E, D, B12, B6, B2, B1 վիտամինների եւ ֆոլաթթուների եւս մեկ լավ աղբյուր է: Առաջարկվում է օրական մեկ ձու ուտել:

Պահածոյացված մթերքների շարքում հարկ է ուշադրություն դարձնել ձկնամթերքի վրա, օրինակ ՝ ձիթապտղի յուղով սարդինայի կամ թունայի: Այսպիսի մթերքներում կարելի է կալցիում, վիտամին D, օմեգա-3 ճարպաթթուներ եւ սպիտակուցներ գտնել:

Ոսկորների համար, բուսական մթերքների մեջ առաջին տեղում են ծաղկակաղամբը, ոլոռը, նուշը եւ ավոկադոն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է