• Latest news

Ո՞ւմ խորհուրդ չի տրվում լոլիկ ուտել

15 օգոստոսի, 2020  13:00

Լոլիկի օգտագործումը ոչ միշտ է օգտակար օրգանիզմի համար, ՌԻԱ Նովոստի-ին ասել է բժիշկ-սննդաբան Նատալյա Կրուգլովան:

Նրա խոսքով՝ լոլիկը վտանգավոր է գաստրիտի եւ խոցային հիվանդությունների ժամանակ:

Ինչպես նաեւ խորհուրդ չի տրվում ուտել թարմ վիճակով, եթե կան աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ, անհրաժեշտ է լոլիկը բացառել ալերգիայի ժամանակ:

Սննդաբանը նշում է, որ թերմամշակված լոլիկներն ավելի օգտակար են, քան թարմ լոլիկները, քանի որ դրանք պարունակում են ավելի շատ լիկոպին՝ հակաօքսիդանտ, որը պաշտպանում է օնկոլոգիայից, ինչպես նաեւ նվազեցնում սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը:

Սակայն պետք է հաշվի առնել, որ մշակման ժամանակ նվազում է վիտամին C-ի պարունակությունը: Այդ պատճառով օպտիմալ տարբերակ է հերթով երկու տարբերակները օգտագործելը:  

Բացի այդ, բժիշկը կոչ է անում չչարաշահել խանութից գնված տոմատի սոուսները:

«Հատկապես դա վերաբերում է նրանց, ովքեր ստամոքսի խնդիրներ ունեն: Կետչուպների մեջ, ինչպես հայտնի է, շաքար, համի ուժեղացուցիչներ, կծու համեմունքներ են ավելացում, որոնք գրգռում են եւ նույնիսկ այտուց առաջացնում»,-նշել է նա:  

Բժիշկը հիշեցնում է, որ լոլիկի մեջ կան օգտակար վիտամինները, միկրո- եւ մակրոտարրեր: Օրական կարելի է ուտել 150-200 գրամ լոլիկ: Սակայն սննդաբանը խորհուրդ չի տալիս ամեն օր լոլիկ օգտագործել:    

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել