• Latest news

Սուրճը կարող է վտանգավոր լինել սրտի համար. հետազոտություն

19 փետրվարի, 2021  15:08

Սուրճի հաճախակի օգտագործումը (օրական 6 բաժակ կամ ավել) մեծացնում է լիպիդների պարունակությունն արյան մեջ, ինչը զգալի մեծացնում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: Նման եզրակացության են հանգել Հարավային Ավստրալիայի համալսարանի գիտնականները: Նրանց հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Clinical Nutrition ամսագրում:

MedicalXpress-ը պատմում է, որ հետազոտությանը մասնակցել է 37-ից 73 տարեկան 365 571 մարդ: Հեղինակներն ուսումնասիրել են գենետիկ եւ ֆենոտիպային կապերը սուրճի օգտագործման եւ արյան մեջ խոլեստերինի եւ ճարպերի մակարդակի միջեւ, որոնք սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի գործոն են համարվում: Միեւնույն ժամանակ, սուրճի հատիկները կաֆեստոլ են պարունակում, որը բարձրացնում է խոլեստերինի մակարդակն արյան մեջ:

Ֆիլտրված եւ լուծվող սուրճը շատ քիչ է կաֆեստոլ պարունակում կամ ընդհանրապես չի պարունակում, ուստի կարող է պակաս վտանգավոր լինել:

Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սուրճի եւ սրտանոթային հիվանդությունների միջեւ կապը ոչ միայն դրական է, այլեւ կախված է չափաբաժնից, այսինքն` որքան շատ է մարդը սուրճ խմում, այնքան մեծ է սրտի կաթվածի եւ ինսուլտի հավանականությունը:

Նշենք, որ Circulation: Heart Failure ամսագրում հրապարակված մեկ այլ հետազոտություն ցույց է տվել, որ սուրճը կարող է օգտակար լինել սրտանոթային համակարգի համար եւ դրական ազդել սրտի անբավարարության ռիսկի վրա:

Իսկ Cerebral Cortex ամսագրում հրապարակված հոդվածում նկարագրված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ կոֆեինի կանոնավոր օգտագործումը փոխում է ուղեղի գորշ նյութը:


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է