• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են առավել հարուստ կալցիումով

14 մայիսի, 2021  11:19

Կալցիումը կարեւոր դեր է կատարում ոչ միայն ոսկորների կառուցման, այլեւ ընդհանրապես առողջության համար: Այն կարգավորում է արյան մակարդելիությունը, նորմալացնում զարկերակային ճնշումը եւ նույնիսկ պաշտպանում է քաղցկեղի որոշ տեսակներից:

Որո՞նք են կալցիումով առավել հարուստ մթերքները:

Կալցիումի բուսական աղբյուրներն են՝

  • Քունջութը (1474 մգ՝ 100 գրամ մթերքի մեջ)
  • Արեւածաղկի սերմերը (367 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սոյայի հատիկները (348 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Նուշը (273 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս ընկույզներում կալցիումն ավելի քիչ է)
  • Մաղադանոսը (245 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սամիթը (կանաչի, 223 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սիսեռը (193 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սխտորը (180 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Ռեհանը (կանաչի՝ 177 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Ցորենի թեփը (150 մգ՝ 100 գրամի մեջ)

Կալցիումի կենդանական լավագույն աղբյուրներն են՝

  • Պանիրները (պարմեզան-1184 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս պանիրների մեջ կալցիումն ավելի քիչ է)
  • Կաթը (չոր անյուղ-1155 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս տեսակների մեջ կալցիումն ավելի քիչ է)
  • Կաթնաշոռը (120-160 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Կաթնաթթվային մթերքները (մոտ 120 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Ձուկը (ծովային պերկես - 120 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Կարմիր խավիարը (90 մգ՝ 100 գրամի մեջ):

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է