• Latest news

Ի՞նչ վտանգավոր հիվանդություններից կարելի է խուսափել լոլիկի շնորհիվ

28 հունիսի, 2022  14:25

Լիկոպին կարոտինոիդային պիգմենտը, որը երանգավորում է որոշ բույսեր, մասնավորապես՝ լոլիկը, կանխարգելիչ միջոց է շագանակագեղձի, հաստ աղիի եւ կաթնագեղձի քաղցկեղների դեմ, URA.RU-ին ասել է բժիշկ-էնդոկրինոլոգ, սննդաբան, նուտրիցիոլոգ Ալեքսեյ Կալինչեւը։

«Լոլիկները լիկոպին են պարունակում, բայց այդ նյութի զգալի քանակություն ստանալը քիչ հավանական է։ Ավելի հեշտ ու խելամիտ կլինի դա անել նուտրիցեւտիկներից (բուսական էքստրակտներ – ծան.՝ URA.RU-ի)՝ հիմք ընդունելով լոլիկները։ Լիկոպինի էֆեկտները բազմազան են. դա հզոր կարոտինոիդ է, որն իջեցնում է շագանակագեղձի, հաստ աղիի, կաթնագեղձի քաղցկեղի, կաթվածի առաջացման հավանականությունը, կանխում է աթերոսկլերոզը, իջեցնում ցածր խտության լիպոպրոտեինների՝ խոլեստերինի հիմնական փոխանցողների մակարդակը»,- նշել է Ալեքսեյ Կալինչեւը։

Բժիշկ-էնդոկրինոլոգի խոսքով՝ լոլիկի մեջ պարունակվող լիկոպիններն օգնում են նաեւ ուղեղի հիվանդությունների ժամանակ։ «Այն նվազեցնում է գլիկացված հեմոգլոբինի (արյան մեջ երկար ժամանակ շաքարի միջին պարունակության – ծան.՝ URA.RU-ի) մակարդակը երկրորդ տեսակի շաքարային դիաբետի ժամանակ, իջեցնում է անգիոտենզինի վերածող ֆերմենտի մակարդակը եւ նպաստում զարկերակային ճնշման իջեցմանը։ Ցուցված է ուղեղի հիվանդությունների՝ Պարկինսոնի, Ալցհեյմերի, Կորեյ Հենթինգտոնի (ձեռքերի, ոտքերի, մարմնի ակամա շարժումներ) հիվանդությունների դեպքում»,- ավելացրել է նա։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է