• Latest news

Ի՞նչ վտանգավոր պրոցեսներ են առաջանում օրգազնիմում կարտոֆիլի չիփսեր ուտելուց

25 օգոստոսի, 2022  19:44

Կարտոֆիլը ձեթի մեջ տապակելու արդյունքում քաղցկեղածին նյութեր են առաջանում, որոնք քայքայում են սրտանոթային համակարգը եւ ազդում մտավոր ունակությունների վրա, ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան «Խոսում է Մոսկվան» ռադիոկայանի եթերում։

«Չիպսերի մեջ ոչ միայն դատարկ կալորիաներ են, ինչպես սպիտակ ալյուրի դեպքում է, դրանցում նաեւ գլիկավորման վերջնական մթերքներ կան, երբ սպիտակուցները կպչում են միմյանց: Վաղ ծերացումը, որն արտահայտվում է մաշկի վրա առաջացած կնճիռներով, մարմնի վաղ թուլացումը ձեթի մեջ չիպսերի տապակման արդյունք է։ Բացի այդ, ձեթը միշտ չէ, որ փոխվում է առաջին խմբաքանակից հետո: Այնուհետեւ քաղցկեղածիններ, մեծ քանակությամբ ազատ ռադիկալներ են ձեւավորվում, որոնք քայքայում են սիրտ-անոթային համակարգը, դեմենցիայի են հանգեցնում»,- նշել է մասնագետը։

Սոլոմատինան խորհուրդ է տվել կարտոֆիլի չիփսեր չուտել ամիսը մեկ անգամ։ Ցանկության դեպքում դրանք կարելի է տանը պատրաստել զտված բուսական կամ ձիթապտղի ձեթով, մինչդեռ յուրաքանչյուր խմբաքանակից հետո ձեթը պետք է փոխել։ Սակայն նույնիսկ այս մեթոդով դրանք չպետք է հաճախակի ուտել։ Ավելի լավ է կարտոֆիլի չիպսերը փոխարինել բանանով կամ գազարով, հավելել է սննդաբանը։

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է