• Latest news

Ինչով են վտանգավոր միկրոալիքային վառարանները

19 օգոստոսի, 2016  21:58

Մեծ Բրիտանիայից փորձագետները պատմել են իրական վտանգների մասին, որ    միկրոալիքային վառարանները ներկայացնում են իրենց տերերի համար: Ինչպես նաեւ այն մասին, թե ինչպես վտանգները նվազագույնի հասցնել: 

Նախ եւ առաջ անհրաժեշտ է հստակորեն պատկերացնել, որ միկրոալիքային վառարանները իերնց շուրջը ճառագայթում են ստեղծում: Տեսականորեն նրանք չպետք է անեն դա, որովհետեւ նրանց մեջ գոյություն ունի հատուկ մետաղական ցանց, բայց տասնյակ ամենատարածված վառարանների կլինիկական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ արտահոսք տեղի է ունենում գործնականում բոլորի մոտ: 

Միկրոալիքային վառարանը նվազեցնում է ցանկացած սննդի սննդային արժեքը: Մթերքներում պարունակվող ֆերմենտները ենթարկվում են ճառագայթման գործընթացի, նշանակում է` մենք ստանում ենք ընդամենը մի մասն այն սննդանյութերի, որոնք մեր օրգանիզմում կհայտնվեին առանց միկրոալիքայինի: 

Հետաքրքիր է, որ միկրոալիքային վառարաններում օգտագործվող ճառագայթումն իրականում ստեղծված է ջուր տաքացնելու համար: Մեր օրգանիզմը մեծ մասամբ ջրից է կազմված, այդ պատճառով մենք բնականորեն կլանում ենք այդ ճառագայթումը:  Գիտության մեջ հակասական կարծիքներ գոյություն ունեն այն հետեւանքների մասին, որոնց հանգեցնում է միկրոալիքային վառարանների արձակած ճառագայթումը: Բայց գործնականում բոլոր գիտնականները համամիտ են, որ այն կարող է կատարակտ առաջացնել, ինչը 40 տարեկանից մեծ մարդկանց մոտ տեսողության խնդիրների ամենատարածված պատճառն է: 

Միկրոալիքային վառարանների քաղցկեղ առաջացնելու վտանգի մասին միասնական կարծիք չկա: Արժե նշել, որ միկրոալիքայիններում պատրաստված շատ ուտեստներում քաղցկեղածիններ են պարունակվում: Շատ պլաստմասսայե տարաներ վառարաններում տաքացվելու դեպքում քաղցկեղածինների արտահոսք են առաջացնում: Վերջապես, միկրոալիքային վառարանում վերամշակման համար նախատեսված սնունդը հատուկ քիմիական բաղադրիչներ է պարունակում (ВРА, պոլիէթիլենտերեֆտալատներ, բենզոլ, տոլուոլ եւ քսիլոլ), որոնք նպաստում են այդ գործընթացին: Իսկ դրանք բոլորը քաղցկեղի հետ են կապված: 

Մի շարք գիտնականներ այն եզրակացությանն են հանգել, որ միկրոալիքային վառարաններն ազդում են սրտի աշխատանքի վրա: Սակայն պաշտոնական հետազոտություններ առայժմ չեն անցկացվել: Փոխարենը Շվեյցարիայում կատարված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ կանոնավոր կերպով միկրոալիքային վառարանի սնունդ օգտագործողները բախվում են արյան կարմիր բջիջների անկման եւ արյան սպիտակ բջիջների, ինչպես նաեւ խոլեստերինի աճի: 

Չնայած այդ բոլոր վտանգներին, չարժե կտրականապես հրաժարվել միկրոալիքային վառարանից, եթե սովորել եք դրան: Բայց եթե դրանում ինչ-որ բան եք պատրաստում, ավելի լավ է հեռանալ խոհանոցից եւ այնտեղից հեռացնել երեխաներին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է