• Latest news

Ձկան ճաշատեսակները կօգնեն բարելավել ասթմայով հիվանդների առողջական վիճակը

7 նոյեմբերի, 2018  22:11

Ձկան ճաշատեսակները կօգնեն բարելավել ասթմայով հիվանդների առողջական վիճակը: Այսպիսի եզրակացություն են կատարել ավստրալական Լա Թրոբեի համալսարանի մասնագետները:

Հետազոտությանը մասնակցել է Հունաստանից 5-ից մինչեւ 12 տարեկան 64 երեխա: Նրանց մոտ ախտորոշված էր թեթեւ աստիճանի ասթմա: Փորձի շրջանակում փորձարկվողներից կեսը սովորական սննդակարգը չի փոխել կես տարի շարունակ:

Կամավորների երկրորդ խումբը սնունդի մեջ շաբաթական երկու անգամ գործածել է յուղոտ ձուկ: Ճաշացանկի մեջ էին մտնում սաղմոնը, իշխանը եւ սարդինան, ընդ որում՝ յուրաքանչյուր չափաբաժինը կշռել է նվազագույնը 150 գրամ: Այս սննդակարգը նման է միջերկրածովյան սննդակարգին, որը ներառում է մեծ քանակությամբ բուսական մթերքներ, ձկնեղեն եւ հատիկավորներ:

Պարզվել է, որ փորձի վերջում երկրորդ խմբում ընդգրկված մասնակիցների մոտ գրանցվել է բրոնխիալ բորբոքման զգալի նվազում: Գիտնականները սա կապում են այն հանգամանքի հետ, որ յուղոտ ձուկը հարուստ է օմեգա-3 պոլիչհագեցած ճարպաթթուներով:

Փորձագետները նախկինում էլ էին ուշադրություն դարձրել, որ ճարպի, շաքարի եւ աղի մեծ պարունակությամբ մթերքների գործածումը կարող է ազդել երեխաների մոտ ասթմայի զարգացման եւ պրոգրեսի վրա: Իսկ հիմա ապացույց է ձեռք բերվել, որ առողջ սնունդը ներգործում է նաեւ ասթմայի ախտանշանների արտահայտման վրա:

Օրինակ՝ շաբաթական երկու անգամ ձուկ գործածելը ասթմայով երեխաների մոտ թոքաբորբը կարող է զգալիորեն նվազեցնել:

Հետազոտության արդյունքները ներկայացված են Journal of Human Nutrition and Dietetics պարբերականում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է