• Latest news

Լավագույն եւ վատագույն տոնական ուտելիքները՝ մաշկի համար

14 դեկտեմբերի, 2014  13:14

Տոնական օրերը, ինչպես եւ բազմազան ուտելիքներն առջեւում են: Շուտով շուրջբոլորն այնքան գայթակղիչ ուտեստներ են լինելու՝ տարատեսակ խմորեղեններ, կարկանդակներ, քաղցրավենիքներ եւ մեղրաբլիթներ, որ հեշտությամբ կարող ենք առողջ սննդակարգից շեղվել: Սակայն քաշի ավելացումը եւ անառողջ սնուցումը տոնական օրերի հետ կապված միակ խնդիրը չեն, քանի որ այն, ինչով սնվում ենք, կարող է նաեւ մաշկի տեսքի վրա անդրադառնալ:

Բազմաթիվ տոնական ուտեստներ, շաքարի եւ ճարպերի տեսքով բաղադրիչների հաշվին, կարող են մաշկի որակական հատկանիշների կորստի հանգեցնել՝ պատճառ դառնալով, որ վերջինս սովորականից շատ յուղ արտադրի:

Մինչդեռ առողջության համար ամենաօգտակար սննդատեսակները ոչ միայն քաշի, այլեւ մաշկի որակի կարգավորմանն ու բարելավմանն են նպաստում՝ անհրաժեշտ փայլ ապահովելով:

Այդուհանդերձ, բոլորն էլ Ամանորից նախ եւ առաջ հատուկ՝ տարվա մնացած օրերին չմատուցվող սննդատեսակներ են սպասում՝ անհարկի չափաբաժիններով կլանելու համար:

Վատագույն սննդատեսակները

Ստորեւ մի քանի ուտեստներ ենք ներկայացնում, որոնք մերժել կամ փոքր չափաբաժնով ընդունել է պետք՝ մաշկի գեղեցիկ տեսքը պահպանելու համար.

Գոգլի-մոգլի. այս ավանդական ուտեստն իրենից ճարպերի ու շաքարի իսկական հանք է ներկայացնում: Դրա մեկ բաժակի մեջ 10 գրամ ճարպ՝ օրական պահանջվող պաշարի վեցերորդ մասը կարող եք գտնել, եթե օրական 2000 միավոր կալորիականությամբ սնունդ եք ընդունում: Նույն բաժակի մեջ կարող եք նաեւ 20 գրամ ածխաջրատներ՝ հինգ թեյի գդալ շաքար գտնել: Այդուհանդերձ, եթե չեք կարող արդեն սիրելի դարձած խիտ ու քաղցր ըմպելիքից հրաժարվել, գոնե փոքր քանակությամբ խմեք:

Սերուցքային սոուս. այս՝ երեկույթների անբաժանելի մասը դարձած սննդատեսակը ճարպերով հարուստ բաղադրիչներ է պարունակում, ինչպիսիք են մայոնեզը (մեկ ճաշի գդալի մեջ՝ 10 գրամ ճարպ) եւ սերուցքային պանիրը ((մեկ ճաշի գդալի մեջ՝ 10 գրամ ճարպ): 

Կարկանդակ. Ամանորի աղանդերի սեղանին հաճախ տարբեր տեսակի կարկանդակներ կարող են հայտնվել: Խնձորի կարկանդակի մեկ բաժինը սովորաբար 22 գրամ շաքար է պարունակում, ինչն ավելի քան թեյի չորս գդալ է կազմում: Այդուհանդերձ, եթե չեք կարող հրաժարվել, գոնե, առանց կեղեւի, դդմով պատրաստվածն ընտրեք՝ այն մաշկի առողջության համար օգտակար A վիտամին եւ բջջանյութեր է պարունակում:

Լավագույն սննդատեսակները

Ստորեւ բերված սննդատեսակներն էլ կարող են փաշկի բնական փայլի պահպանմանը նպաստել.

• Բազմագույն բանջարեղենային նախուտեստներ ընտրեք՝ ամենակարեւոր վիտամինների եւ միներալների ողջ տեսականով սնուցումն ապահովելու համար: Գազարն, օրինակ, բետո կարիոտինով, ինչպես նաեւ A եւ C վիտամիններով է հարուստ:

• Օմեգա-3 ճարպաթթուներ պարունակող ուտեստներ, մասնավորապես՝ ձուկ ընտրեք: Այն կարող է մաշկի կարմրության նվազեցմանը եւ կոլագենի մակարդակի պահպանմանը նպաստել: Օմեգա-3 ճարպաթթվով առավել հարուստ ձկնատեսակներն են սաղմոնը, թյունոսը եւ լճի իշխանը:

• Ընդեղենով, մասնավորապես՝ E վիտամինով հարուստ արեւածաղկի սերմով ու մաշկին առաձգականություն հաղորդող եւ մաշկային ինֆեկցիաների դեմ պայքարի ունակ միներալ՝ սելենիում պարունակող բրազիլական ընկույզով սնվեք: Ընդեղենը նաեւ օմեգա-3 ճարպաթթուների բաղադրությամբ է աչքի ընկնում:

• Ցինկի բաղադրությամբ սննդատեսակներ ընտրեք՝ օրգանիզմում առկա բորբոքումների ծավալը նվազեցնելու համար: Խոսքը, մասնավորապես, կակաոյի, շոկոլադի, սպանախի, քեշյուի, ավոկադոյի, մոշի, ազնվամորու եւ հնդկահավի մսի մասին է: Բացի այդ, շոկոլադը նաեւ ֆլավոնոլներ՝ ազատ ռադիկալների եւ արեւից ստացված վնասվածքի դեմ պայքարի ունակ հակաօքսիդանտներ է պարունակում, որոնք կարող են մաշկի երիտասարդ տեսքն ապահովել: Չնայած այս դեպքում էլ չարաշահել չի կարելի:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է