• Latest news

Պրեբիոտիկները ոչ միայն քունն են լավացնում, այլեւ օգնում են սթրեսի դեպքում. գիտնականներ

27 փետրվարի, 2017  17:14

Պրեբիոտիկները օգտակար են ոչ միայն մարսողության համար, այլեւ քունն են լավացնում, նաեւ նվազեցնում են սթրեսի բացասական էֆեկտները: Այս մասին հայտնում են University of Colorado-ի գիտնականները:

Նրանց կատարած հետազոտությամբ պարզվել է, որ սովորական սնունդից բացի պրեբիոտիկներ ստացած առնետների մոտ խորը քնի ժամանակահատվածը, որի ժամանակ օրգանիզմը հանգստանում է ու վերականգնվում, ավելի երկարատեւ է եղել, քան նրանց մոտ, որոնք պրոբիոտիկներ չեն  ստացել:

Ավելին, երբ փորձի ընթացքում կենդանիները սթրես են տարել, պրեբիոտիկներ ստացողների մոտ արագ քնի շրջանները մեծացել են, որն անհրաժեշտ է վերականգնվելու համար:

Գիտնականները նշել են, որ առայժմ չի կարելի խոսել պրեբիոտիկների միանշանակ դրական էֆեկտի մասին, բայց դրանք վնաս չեն պատճառի, հետեւաբար, այնուամենայնիվ, արժե սնունդի մեջ օգտագործել:

Պրեբիոտիկները սննդային մանրաթելեր են, որոնք պարունակվում են որոշ մթերքներում, օրինակ՝ ճարճատուկի, արտիճուկի, հում սխտորի, պրասասոխի եւ սոխի մեջ: Երբ մարդն այս մթերքներն է ուտում, նրա աղիներում բակտերիաները դրանց մեջ պարունակվող մանրաթելերով սնվելու հնարավորություն են ստանում եւ սկսում են ավելի արագ բազմանալ, որը դրական է անդրադառնում աղիների առողջության վրա: Դրանից բացի, պրեբիոտիկների մարսման ընթացքում բակտերիաները նյութեր են արտադրում, որոնք, պրոֆեսոր Մոնիկա Ֆլեշների խոսքով, կարող են դրական ազդել ուղեղի գործունեության վրա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է