• Latest news

Քաղցածության ո՞ր տեսակն է առավել արդյունավետ

20 մարտի, 2018  15:33

Չափավոր, ընդմիջումներով քաղցածությունը ավելի արդյունավետորեն է նվազեցնում սրտանոթային հիվանդությունների վտանգը, քան ցածր կալորիական սնունդը, հավաստիացնում են Անգլիայի Սուրրեյի համալսարանի գիտնականները։ Մասնագետների հոդվածը հրապարակվել է British Journal of Nutrition ամսագրում։

Հետազոտությանը մասնակցել են ավելորդ քաշ ունեցող մարդիկ, որոնք պետք է ազատվեին իրենց քաշի 5 տոկոսից։ Կամավորների մի խումբը փորձել է շաբաթական հինգ օր սնվել սովորական ռեժիմով, իսկ մյուս մասը նվազեցրել է ամենօրյա սննդակարգի կալորիականություն օրական 600 կիլոկալորիայով։

Փորձի ընթացքում դուրս է մնացել մասնակիցների 20 տոկոսը, որոնք չեն կարողացել հետևել սննդակարգին կամ չեն ազատվել քաշի անհրաժեշտ քանակությունից, իսկ 27 մարդ մինչև վերջ մնացել է ծրագրում։

Պարզվել է, որ 5։2 սննդակարգը, որի դեպքում մարդը շաբաթական երկու օր սահմանափակում է իր սննդակարգի կալորիականությունը՝ հասցնելով օրական 500-600 կիլոկալորիայի, նպաստում է ճարպի արագ յուրացմանը։ Այդ խմբի մարդկանց հաջողվել է ցանկալի արդյունքի հասնել 59 օրում, իսկ ամենօրյա ցածր կալորիական սննդակարգին հետևողներից 73 օր է պահանջվել նույն նպատակին հասնելու համար։ Ընդ որում չափավոր և ընդմիջումներով քաղցածությունը նպաստել է սիստոլիկ զարկերակային ճնշման նվազմանը։ Առաջին խմբի մասնակիցների դեպքում ճնշումը նվազել է տասը տոկոսով , իսկ երկրորդ խմբի մասնակիցների մոտ՝ երկու տոկոսով։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է