• Latest news

Կարմիր միսը կարող է փոխել երիկամների ֆունկցիան. հետազոտություն

13 դեկտեմբերի, 2018  11:40

Կարմիր մսի վնասի եւ դրա քաղցկեղածին հատկությունների մասին արդեն բավականին վաղուց է հայտնի: Իսկ հիմա գիտնականները հայտնաբերել են այս մթերքի եւս մեկ հատկություն. պարզվում է՝ կարմիր միսը կարող է ազդել երիկամների աշխատանքի վրա:

Երկու նոր հետազոտությունների արդյունքների համաձայն՝ կարմիր մսի գործածումը զգալիորեն մեծացնում է ՏՄԱՕ (տրիմեթիլամին N-օքսիդ) կոչվող քիմիական նյութի արտադրումը, որը կարմիր միսը մարսելիս արտադրում են աղիքային բակտերիաները, եւ որը մեծացնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման ու վաղաժամ մահվան հավանականությունը: Դրանից բացի, գիտնականները հայտնագործություն են կատարել. կարմիր մսով հարուստ սննդակարգը կարող է փոխել երիկամների ֆունկցիան: Ինչպես նշել է Cleveland Clinic-ից բժիշկ Սթենլի Հեյզենը, այս մասին նախկինում հայտնի չէր:

European Heart Journal-ում հրապարակված առաջին հետազոտությունը ցույց է տվել կարմիր մսով հարուստ վերահսկվող սննդակարգում ՏՄԱՕ-ի մակարդակի զգալի բարձրացում (10 ամսում 10 անգամ): Սա տեղի չի ունեցել այլ սննդակարգերի հետեւող մարդկանց դեպքում՝ բուսակերների եւ սպիտակ մսով (թռչնամիս եւ ձուկ) հարուստ սննդակարգին հետեւողների: Հետաքրքիր է, որ ՏՄԱՕ-ի մակարդակի վրա չեն ազդել նաեւ ճարպերի բուսական աղբյուրները:

Իսկ սնունդի մեջ կարմիր մսի գործածման դադարեցումը 4 շաբաթում բերել է պլազմայի մեջ ՏՄԱՕ-ի մակարդակի նվազման:

Journal of Clinical Investigations-ում հրապարակված երկրորդ հետազոտությամբ պարզվել է, որ աղիքային բակտերիաները կարնիտին ամինաթթուն վերափոխում են ՏՄԱՕ-ի: Մսակերների սնունդում կարնիտինը որպես սննդային հավելում արագացրել է աղիքային բակտերիաների կողմից ՏՄԱՕ-ի արտադրումը: Բուսակերների եւ վեգանների օրգանիզմներում ՏՄԱՕ-ի արտադրումը մեծացել է միայն մի քանի շաբաթ հետո:

Գիտնականները խորհուրդ են տալիս նվազեցնել սննդակարգում կարմիր մսի քանակությունը եւ սկսել ավելի շատ բանջարեղեն, մրգեր, հատիկավորներ, յուղազերծ կաթնամթերք եւ սպիտակուցների բուսական աղբյուրներ գործածել: Իսկ Ամերիկյան սրտաբանական ասոցիացիան (American Heart Association) խորհուրդ է տալիս սնունդի մեջ օգտագործել ոչ յուղոտ միս՝ կաշին հանած հավ կամ ձուկ, քանի որ դրանք հագեցած ճարպեր քիչ են պարունակում, որոնք մեծացնում են «վատ» խոլեստերինի մակարդակը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է