• Latest news

Ինչո՞ւ չի կարելի գրիպի ժամանակ ջերմությունն իջեցնել

21 հունվարի, 2019  13:09

Գրիպի ժմանակ ջերմությունն իջեցնելն այնքան էլ լավ գաղափար չէ, ինչպես կարող է թվալ շատերին: Կանադացի գիտնականները պնդում են, որ գրիպի դեպքում ջերմության արհեստակնորեն իջեցումը առողջացմանը խանգարում է՝ նպաստելով հիվանդության ավելի երկարատեւ բնույթին:

Փորձենք պարզել՝ ինչու:

Գիտնականները դեռեւս 70-ական թվականներին են պարզել, որ ինֆեկցիայի ժամանակ մարմնի ջերմության բնական բարձրացումը իմունային համակարգի նորմալ ռեակցիան է՝ ուղղված վիրուսի բազմացման ճնշմանը. բարձր ջերմության դեպքում վիրուսները չեն կարողանում նորմալ բազմանալ եւ տարածվել:

Եթե ջերմիջեցնողներով ջերմությունը նվազեցվի, օրգանիզմում միջավայրն առավել բարենպաստ կդառնա վիրուսների բազմացման համար: Այսպիսով, հիվանդությունն ավելի երկար կտեւի:

Գիտնականների խոսքով՝ ջերմության արհեստական իջեցումը բերում է ինֆեկցիայի լրացուցիչ տարածման եւ գրիպի վիրուսի ճնշման բնական մեխանիզմի խախտման հետեւանքով նպաստում մարդկային պոպուլյացիայի շրջանում մահվան դեպքերի թվի մեծացմանը:

Ըստ նրանց հաշվարկների՝ մարմնի ջերմության արհեստական իջեցումը բերում է հիվանդության լրացուցիչ դեպքերի գրեթե մեկ տոկոսի առաջացմանը: Եթե գրիպի հարուցիչը մեծ վարակելիությամբ նոր շտամն է, ապա ջերմիջեցնողների օգտագործումը բերում է ոչ միայն հիվանդացության աճի, այլեւ մահվան ելքի:

Նշենք, որ լրացուցիչ խնդիրներից խուսափելու համար խորհուրդ է տրվում  ջերմությունն իջեցնել միան Ցելսիուսի 38,5 աստիճանից բարձր լինելու դեպքում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է